pátek 22. června 2018

Podnože ovocných stromů

V poslední době jsme svědky zvýšeného zájmu o pěstování ovocných stromů a keřů na zahradách. Pro podnože stromů sázených k cestám se využívaly semenáče z tzv. Podnože pro kdouloně: K-TE-B, K-TE-E, vyšší tvary roubujeme na semenáče hrušní.


Mnoho takových velikých jabloní ještě dožívá u silnic. Někteří lidé neroubovali, ale jen sázeli semínka. Neměli pořád ty samé odrůdy, ale plody mohly být také výborné.

Když se toto dělá mnoho generací. Plodnost se u jabloní dostavuje od 4. Nároky na agrotechniku jsou u zákrsků vysoké. Obecně platí, že podnože vypěstované ze semene jsou převážně silně rostoucí, naopak vegetativně množené jsou slabého až středního vzrůstu. Podnož plní tedy funkci jakéhosi zprostředkovatele mezi půdou a naroubovanou odrůdou. Vodítkem je tvar stromku.


Jednotlivé ovocné druhy mají různou růstovou charakteristiku. Ovocné druhy se zpravidla štěpí na podnože , které ve velké míře.

M- slabě rostoucí podnož, malý kořenový systém, mělce kořenící,středně odolná mrazu,podnož vhodná pro tvar zákrsek , nejrozšířenější podnož slabého růstu u nás. Jaké vysadit na malou zahrádku ovocné stromky, aby nás svými rozměry za několik let ze zahrady nevyhnaly s kávou zpět do kuchyně? Aristotelův žák Theofrastos (4. stol. př. n. l.) ve svém spise kromě roubování a očkování popisuje i druhy ovocných stromů a jejich pěstování, takže je uznáván jako první pomolog.


Od Řeků se naučili pomologii Římané. Přenášené očko je menších rozměrů, jako část podnože , na kterou pupen umísťujeme. V naší ovocné školce vyrábíme a distribuujeme mnoho různých druhů ovocných i okrasných stromků. V našem sortimentu najdete jabloně , hrušně , třešně , višně , švestky , broskvoně a meruňky , ale i drobné ovoce jako je rybíz , angrešt , maliny.


Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Podnože ovocných dřevin Nejdůležitější část ovocného stromku je podnož! Podnož patří mezi nejdůležitější část stromku a je tvořena kořeny částí kmene. Vhodné podnože: P-HL-A, P-HL-B, P-HL-C: tyto podnože jsou vhodné pro nízké typy stromků, typ C roste nejslaběji. Očkování je způsob rozmnožování ovocných dřevin.


Je možné použít i ´Colt´, na něm naštěpované stromky rostou středně silně. Vztahu podnože a odrůdy využíváme dokonale v intenzívních výsadbách. Vzhledem k tomu, že dnes již existuje celá řada podnoží, které rozdílně ovlivňují růst a plodnost naštěpovaných odrůd jabloní, máme možnost velké volitelnosti. Z těchto důvodů se jabloně s úspěchem pěstují na širokém areálu našeho území.


Podnoží můžeme řídit velikost korun, nástup plodnosti i všechny ostatní biologické vlastnosti stromů.

Asistence personálu při výběru (např. učebnic). Výsadba ovocných stromů. Důležité je zvolit vhodné místo k výsadbě. Každý strom totiž potřebuje jiné podmínky pro růst a také různou vzdálenost, do které může zasahovat.


V praxi to znamená, že např. Jaké vzdálenosti musíte dodržovat, se dozvíte v našem zahradním centru. Obecná část přehledného díla zahrnuje množení ovocných stromů , generativní a vegetativní množení podnoží, vzájemné vztahy podnoží a. Roubování ovocných stromů Roubování a roubování ovocných dřevin patří k nejčastějším způsobem získání nových stromků.


Na roubování ovocných dřevin se máme důkladně připravit. Typ stěna: vzdálenost mezi řadami 5–m, vzdálenost v řadách 5–m. V nabídce naleznete stolové podnože s kulatou základnou, čtvercovou či obdelníkovou základnou, ale také stolové podnože se speciálně tvarovanou základnou. Další podrobnosti k jednotlivým podnožím jsou vždy uvedeny na detailu dané stolové podnože. V březnu začínáme s řezem broskvoní, který je velmi odlišný od řezu ostatních ovocných stromů a nejvíce se podobá řez vinné révy.


Broskvoně řežeme několikrát ročně.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky