úterý 26. června 2018

Pěstování mučenky

Při pěstování mučenky je důležité také hnojení. Použijte hnojivo pro pokojové rostliny. Přehnojíte-li mučenku, bude vám sice hojně růst a zelenat se, ale na květy budete čekat marně. Ve sklenících většinou bývá větší úroda než při pěstování mučenky v bytě.


V našich končinách je mučenka převážně interiérovou rostlinou , ale pěstovat ji můžete i venku. V obchodech nás obvykle zaujmou plody mučenky jedlé, nazývané také maracuja. Chutné ovoce vám může poskytnout přibližně dalších druhů! Ne všechny se však pro pěstování u nás hodí. Tento druh mučenky je znám zejména pro chutné, aromatické plody, které se prodávají na exotických tržištích, používají se k výrobě džusů.


Mučenkám nejlépe vyhovuje těžká, jílovatá. Ve své pravlasti je však pro šťavnaté bobule pěstována. V článku o mučenkách jsem popsal obecně, co tak asi potřebují, aby hezky kvetly (jde tu hlavně o ty květy, že?). A toho se taky budu držet. Kromě toho je však mučenka pěstována i jako okrasná rostlina.


Na opěrnou konstrukci nesmíme zapomenout ani při bytovém pěstování , protože výhony dorůstají do několikametrových délek. Pěstujeme ji na velmi světlém místě uvnitř domu nebo na verandě. Vhodné stanoviště pro pěstování mučenky Aby se mučence u vás doma dařilo, najděte jí vhodné stanoviště.


Ideální je takové, které po celý den zásobují sluneční paprsky. Pokud se jim budete věnovat, odvděčí se nádhernými květy a možná i lahodnými plody. Pěstování mučenek – aby kvetly i plodily Krásné popínavé teplomilné rostliny – to jsou mučenky. Budete-li se jim věnovat, odvděčí se nádhernými květy a možná i velmi lahodnými plody.


Pěstovat v bytě je možné mnoho druhů poměrně nenáročných mučenek. Mučenky - krásné popínavé teplomilné rostliny. Jak dřevitá, tak perenovitá mučenka vyžaduje teplé stanoviště, chráněné před větry, na plném slunci. Květy mučenky mají složitou stavbu a jsou velice neobvyklé.


Kvete od jara do podzimu. Dospělé rostliny vytvářejí plody. Dužinu použijete například do dezertů. Plody mučenky vynikají svou sladkostí a jemnou chutí.


Ideální pro jejich pěstování jsou teplé skleníky a zimní zahrady, ale dobře se jim daří i při pěstování v bytech na slunném místě. Nejsou mrazuvzdorné, proto se nehodí po pnutí po pergolách. Jsou to však také rostliny ovocné a jejich plody patří k nejchutnějším.


Prodávají se pod obchodním názvem „Maracuja“. Mučenek je známo víc než tři sta druhů, z nichž asi čtyřicet má jedlé plody. Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a. Plody řady mučenek jsou jedlé, nejznámější je maracuja ( Passiflora edulis ) nebo granadilla ( Passiflora lingualis ). Odrůdy mučenky : Rod Passiflora zahrnuje na 4druhů této květiny.


Mučenka Rod Passiflora pěstování mučenky. Některé jsou pěstovány také kvůli lahodným plodům, známým jako maracuja nebo granadilla. V kupovaných substrátech mučenky dobře rostou, ale málo nakvétají. Jedlé plody mají druhy Passiflora edulis, která má plody známé jako maracuja, dále Passiflora alata, Passiflora caerulea, Passiflora quadrangularis, Passiflora naviculata, Passiflora ligularis, Passiflora mollissima (mučenku banánovou) a další.


Ty jsou velmi variabilní - rozměry dosahují velikosti třešně až kokosového ořechu a zbarvení zahrnuje téměř všechny odstíny od žluté po černou. Pro mučenky je ideální zcela běžný středně lehký substrát, který je určen pro pěstování pokojových rostlin. V době, kdy je porost vcelku bujný, je zapotřebí většího množství vody.


Jestliže necháte schnout mučenku déle než den, může dojít k jejímu celkovému poničení, což je zbytečné. Jsou to liánovité rostliny, proto musíme počítat s oporou, ale můžete je také volně nechat pnout v bytě nebo viset dolů ze skříněk. Jak pěstovat mučenku ze semen?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky