pátek 20. dubna 2018

Stálezelené listnáče

Je tomu již řadu let, kdy jsem zavítal poprvé do Velké Británie v době vegetačního klidu. Pomalu rostoucí stálezelený keřík ploše kulovitého tvaru, listy drobné jasně zelené, lesklé, květy nenápadné. Jiné stálezelené listnáče nepohrdnou kompostem ani zimní přikrývkou ze shrabaného listí: třebaže jde o keře v našich podmínkách zimovzdorné, vrstva listí nejenže chrání zem proti promrznutí, ale zabrání výparu vody z půdy, a tím prosychání jemných kořenů pod povrchem.


Svědčí jim blízkost budov, protože jsou náchylné vůči větru, a perfektně zapadnou také do živých plotů. Nízké druhy jsou schopné vytvořit husté porosty a nahradit tak trávník. Kromě stálezelených a opadavých rostlin, rozlišujeme i poloopadavé rostliny.


V lednu naši zahradu zdobí především stálezelené listnáče a jehličnaté stromy, které zpestřují okolí domu především svými rozmanitými tvary. Jak vznikl nápad zaměřit se na stálezelené listnáče. Okrasné dřeviny se rozdělují podle jejich vlastností na opadavé a stálezelené listnáče , popínavé dřeviny a jehličnany.


Nejpočetnější skupinu tvoří. Zimostráz neboli buxus vám vytvoří na zahradě dokonalou zelenou zeď. Potřebujete oddělit hranice pozemku elegantním způsobem a nechce se vám využívat. Jehličnany a stálezelené listnáče Jehličnany a stálezelené listnáče Jehličnany jsou dřeviny, které jsou převážně stálezelené a mají jehlicovité. Jejich listy vytrvávají i přes zimu.


Původem jsou z teplejších a vlhčích oblastí. Vyžadují dobrou humózní půdu, dostatečně vlhké, některé navíc i kyselou (rododendrony, vřesovce). Množí se semenem (pod sklem), řízkují se, množí se i hřížením a roubováním (pracné). Doplníme také vrchní vrstvu listí a mulče, která brání vysušování půdy při holomrazech, a tak zajišťuje rostlinám vláhu. Proti odvátí listí pomůže posyp přírodního izolantu zeminou.


Stálezelené a nově vysazené dřeviny v bezmrazých obdobích zalijeme. Výhody stálezelených rostlin oproti opadavým se liší v jednotlivých oblastech výskytu. V teplých tropických oblastech, většina rostlin z deštného pralesa je vždy zelená. Zde nehrozí období nepříznivých fyziologických podmínek. Mohou plně využívat své olistění celoročně.


Své listy mění během celého roku, v závislosti na stárnutí a jejich využití. Jednou z cest, která umožňuje vytvoření trvalého půvabu zahrádky, je široké využití stálezelených okrasných listnáčů, které by se měly při. Tento typ listnatých rostlin přináší do zahrad oživení zejména v době, kdy už klasické listnáče opadaly a přichází na obrazové vjemy dost chudá zima.


Méně bujný druh ptačího zobu vhodného především k tvarování střihem. Velmi oblíbená odrůda pro výsadbu stříhaných živých plotů. Listnáče stálezelené - zahrady Řiháček. Zahradnictví Řiháček nabízí širokou škálu stálezelených listnáčů. Contextual translation of stálezelené into English.


Human translations with examples: scrub, evergreen plants. Nepřekvapí proto, že bývají mnohdy jedovaté, a z tohoto důvodu nelze některé využít jako zimní zdroj potravy pro ptactvo. Snažte se proto svoji zahradu sestavit tak, aby byla pohledově pěkná pro hosty i užitečná pro její trvalé obyvatele a do blízkosti krásné, ale nehostinné cesmíny vysaďte například skalník, hloh nebo šípkovou růži.


Ve snaze sehnat ty nejokázalejší dřeviny s monstrózním kvetením se leckdy zapomene na ty drobnější, ale velmi pilné, jako jsou například abélie. Zařazena do kategorií: stálezelené listnáče. Rejstřík: TÉMATA stálezelené keře, listnaté opadavé keře, hnojiva a substráty, ENCYKLOPEDIE stál.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky