pátek 20. dubna 2018

Ženšen pětilistý

C, ale silnější mrazy ho mohou poškodit a raději ho přechováváme v místnosti. Omezíme zálivku a zeminu udržujeme jen lehce navlhlou. Přesto se stává, že rostlině přes zimu odumřou výhony. Pochází z hor jižní Číny, ale roste také v Thajsku a Japonsku. Při sčítání obyvatelstva v Číně bylo zjištěno, že v oblastech, kde se pravidelně pije čaj z této rostliny žije nejvíce lidí starších 1let.


Roste v horských oblastech jižní Číny, v Thajsku a Japonsku. Její český název je poněkud zavádějící, protože není se ženšenem pravým (Panax ginseng) vůbec příbuzná. Ovšem dá se pěstovat i jako pokojová rostlina. V Číně je denně popíjen čaj z lístků ženšenu. Rostlina se vyznačuje svou lékořicovou vůní a nasládlou chutí.


Již po tisíce let je pro své jedinečné účinky používán v tradiční čínské medicíně. Který je nejlepší – pravý, nepravý, pětilistý nebo třeba sibiřský? Gynostemma pentaphyllum), někdy nazývaný také jiaogulan, znali již staří Číňané. Každý vám pomůže na něco jiného. Bylina nesmrtelnosti má mnoho pozitivních účinků na lidský organismus.


Kladně ovlivňuje trávení. Jsou vyzdvihovány především jeho účinky v oblasti čínské lidové medicíny, ale také celkové anti-aging působení a podpůrná terapie při léčbě rakoviny, a to zejména při chemoterapii. Stačí, když použijete několik lístků na čaj nebo salát denně – za krátkou dobu pocítíte.


Samozřejmě, nezapomněl jsem ani na imunitu, kvůli které primárně ženšen užívám. Je také důležitý adaptogen. Denní dávka by neměla překročit gramy.


Dobrý den, zajímalo by mě, na co všechno působí ženšen pětilistý a jak z něho správně připravovat čaj, případně další možnosti využití. Semínka je nutné nejdříve namočit na jeden den do vody, aby jsme podpořily jejich klíčení. Nápoj má světle žlutou barvu a popíjí se.


Někdy je považována za nejlepší. Tato trvalka patří do čeledi tykvovitých. Snáší mrazy do –15° Je to liana, pro růst potřebuje oporu. Pro přípravu léčivého nálevu použijte podle velikosti tři až čtyři.


Dá se též pěstovat v závěsu. U nás známa pod názvem ženšen pětilistý. Nálev je lahodný a nasládlý. Na jeho kvalitu jsou kladeny. Semínka nejdříve namočte namočit na jeden den do vody.


Po vyjmutí z vody jsou připravena na výsev. Varování Konzumace ženšenu není vhodná pro děti, těhotné a kojící. Jiaogulan, nazývána také bylinkou dluhověkosti. Jeho český název může být matoucí, ale tato rostlina nepochází z čeledi aralkovitých, jako ženšen pravý, ale z čeledi čili tykvovitých. Přestože je spíš blízkým příbuzným cukety a dýně, než ženšenu pravého, neznamená to, že postrádá léčivé účinky.


Gynostemma má adaptogenní a antioxidační účinky, posiluje imunitu a nervový systém. Pětilistý ženšen , prodej semen. Vypěstujte si pětilistý ženšen , zázračnou čínskou bylinku, ze semínka.


K čemu se ženšen používá?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky