úterý 24. dubna 2018

Pěstování koriandru

Helfen Sie Ihrem Kreativ-Team beste Qualität zu liefern. Lieblings-Adobe-Software sparen. Creative-Cloud-App herunterladen. Sehen Sie jetzt das Video an!


Koriandr také příznivě ovlivňuje trávení působí proti plynatosti.

Nejlepší doba k zasazení koriandru záleží na tom, kde žijete. Koriandr nepřežije v mrazivých podmínkách, ale nemá rád ani extrémní teploty. V mírném klimatu je nejlepší čas začít sázet koriandr na pozdním jaře, mezi březnem a květnem. V tropičtějším klimatu, bude růst koriandr lépe v chladnějších suchých obdobích roku, jako je podzim. Z áleží jen na tom, jakým způsobem budeme chtít rostlinu využívat.


Pokud chceme jen listy, postačí nádoba za oknem nebo na balkoně, pokud chceme sklízet více semen, už se neobejdeme bez záhonu. Příprava pokrmů z čistě čerstvých surovin je totiž moderní a když si je můžeme vypěstovat na zahrádce, není co řešit.

Pěstování bylinek je stále oblíbenější. Jednou z nejoblíbenějších bylinek současnosti je bezesporu koriandr. Drcená semínka se používají celá při vaření jídel, anebo jsou součástí pečiva. Vynikající jsou i čerstvé lístky koriandru, které si najdou své místo v omáčkách, těstovinách anebo zeleninových salátech.


Rozhodli jste se pro pěstování koriandru ze semínek? Vysévejte od jara do podzimu. Pokud budete z bylinky používat listy, vysejte hustě. Pokud spíše semeno, vysévejte na záhonech do řádků. Klíčení můžete urychlit dvoudenním máčením ve vlažné vodě či heřmánkovém nálevu, který je navíc posiluje a chrání proti plísním.


Semena koriandru vyklíčí asi za dní. Všeobecně o koriandru Koriandr setý (Coriandrum sativum) je jednoletá bylinka z čeledi okoličnatých, která dorůstá do výšky více než centimetrů. Návod na pěstování koriandru jsme zařadili na přání jedné čtenářky na našem facebookovém profilu.


Přidejte se k našim fanouškům a napište nám, o čem byste si rádi přečetli rádi právě vy. Jsou vhodné na ryby a mořské dary, do polévek, do luštěnin, zeleninových salátů, sendvičů a na restovanou zeleninu. Klíčí celkem lehce, ale kdo chce ještě urychlit klíčení, nechť je dva dny máčí ve vodě.

V bytě a na balkoně Vysejte si koriandr na zahradě, a pokud jej budete chtít mít v květináči v bytě , vezměte si tam již předpěstovanou rostlinku ze záhonku. Místo na zahradě, kam chceme koriandr zasít, posypeme vyzrálým kompostem, zapravíme ho motykou do půdy a záhon uhrabeme. Koriandru se nejlépe daří v propustné, výživné a spíše vlhčí půdě, vybereme mu místo s částečným přistíněním před prudkým poledním sluncem.


Když jsou rozdrcena, mají hřejivou, ořechovou, ostrou chuť s nádechem citrusů, přičemž převažuje ten pomerančový. Poradíme vám, jak na pěstování koriandru. Také se díky nám dozvíte, jak tuto výrazně aromatickou bylinku využívat ve své kuchyni.


Důležité pro pěstování koriandru. Koriandr má rád slunce, vyberte mu proto světlé a teplé stanoviště, ideálně za oknem orientovaným na jih. Rostlinka potřebuje výživnou a propustnou půdu.


Nezapomínejte na dostatek závlahy. Využívají se zejména plody koriandru, které obsahují významné silice a tříloviny. Výhody pěstování koriandru.


Má detoxikační účinky – čistí organismus od těžkých kovů. Pozor musíme dát na mráz. Je to přírodní diuretikum.


Zaléváme a přihnojujeme pravidelně, ale nepřeléváme, aby nám neuhnily koř. Setí do řádků se bude hodit i pro účely pěstování koriandru pro semena, která jsou silně aromatická a nasládlá, takže je budeme podrcená či celá přidávat do omáček, sladkých jídel a dezertů, do zeleniny a také do pečiva typu sušenky, domácí chleba.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky