pondělí 30. dubna 2018

Kyhanka bažinná

V Evropě se vyskytuje pouze jediný druh, kyhanka sivolistá (k. bažinná) ( A. polifolia ), keřík , který nacházíme v rašelinných a bažinných společenstvech v chladných oblastech po celé Severní polokouli. Její úzké, podlouhlé listy připomínají rozmarýn a mají. Jedná se o velmi pěkný, nízký keřík z vlhkých až podmáčených horských ploch a vřesovišť. Botanici ji nazývají glaciální relikvií, což slovy.


Nízký keříček vřesovišť z chladných a vlhkých oblastí.

Má úzké neopadavé listy a drobné růžové kvítky podobné vřesu nebo borůvce. Napadne vás někdy, odkud získala ta či ona rostlina své české jméno? To první jméno napovídá, že se jí bude dařit na podmáčených místech.


Kyhanka se jmenuje bažinná nebo sivolistá. Pokud ji budete sázet do zahrady, která má tendence v létě mírně vysychat, dopřejte jí bohatou vrstvu mulče, aby si zac. Roste vzpřímeně do výšky i šířky kolem 2m. Z jara vykvétá drobnými, růžovými květy, které jsou uspořádány do hroznů.


Je to vřesovištní rostlina a ke svému růstu potřebuje kyselou půdu, takže ji sázejte do rašeliny smíchanou se zahradním substrátem nebo přímo do substrátu pro kyselomilné rostliny nebo pro rhododendrony.

Je nám líto, ale toto zboží už nemáme v nabídce. Pěstování kyhanky má ovšem spíše sbírkový charakter. Množí se výsevem semene, nebo hřížením výhonů. Hřížením získáme méně, avšak už větších rostlin. Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a. Odrůda Blue Ice je kyhanka nízkého a pomalého růstu s výrazně modrozelenými až modrostříbrnými listy.


Ty jsou úzké jako na rozmarýnu a neopadávají. Doporučujeme navštívit kategorii Stálezelené keře. Snad tam pro vás budeme mít vhodné zboží. Tento kultivar je ceněn pro své šedomodré, až stříbrné listy.


Je krásná forma v zahradách poměrně nevšední andromedy – kyhanky. Pokud jste si oblíbili varietu Nikko, Compacta je jí velice podobná až na jedno. Nízká stálezelená dřevinka podobná rozmarýnu. Vykvétá v květnu-červnu růžovými baňkovitými květy. Nejlépe bude prospívat na vlhčích humózních a kyselých půdách.


Zajímavosti ze světa rostlin. Katalog rostlin s vyhledáváním jednotlivých druhů.

Rezervace, chráněná území a jiné významné botanické lokality. Po opylení se stopky květů narovnávají a plody dozrávají na vztyčených stopkách. Andromeda glaucophylla var.


Photogalerie Immergrüne Sträucher 1. Hier sind die Bilder aus den artikel auf Garten-de. Bitte, für jede Nutzung ist eine schriftliche Erlaubnis vom. Poléhavě plazivý stálezelený keřík, nízký vzrůst do cm. Velmi ozdobná kulovitě zvonkovitými růžovými květy v květnu až červnu.


Sazenice navrhujeme pravidelně zalévat. Růžové květy se objevují od května do června. Dorůstá do výšky — cm. V některých případech jde opravdu o úkol nelehký jako například u této kyhanky. Plody jsou tmavě modrozelené, téměř kulovité, pětipouzdré tobolky dlouhé až mm.


Otvírají se pěti chlopněmi, obsahují až okolo drobných, leklých, hnědých semen.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky