úterý 29. listopadu 2016

Lanýž bílý cena

Lanýžový olej, lanýžová pasta, lanýžové máslo, lanýžová sůl, lanýžový med. Doporučujeme k tomuto produktu přikoupit lanýžový olej pro zvýraznění lanýžové chuti pokrmu. Jakuba,“ prozradil šéfkuchař Kracík, který je chystá každý den v restauraci Pot Au Feu. Lanýže doporučuje neloupat, pouze důkladně omýt kartáčkem pod vodou.


K nejslavnějším rodištím bílých lanýžů patří italské městečko Piemont nebo francouzský Périgord. Jeho cena osciluje okolo 9eur za kg.

Jinak se používá i lanýž letní s cenou kolem 1eur za kg. Lanýž čerstý a lanýžové produkty bez chemie. Nejširší sortiment lanýžových produktů v ČR: olej, pasta, sůl, těstoviny, omáčky, máslo, krémy.


Vhodný je také k masovým a rybím pokrmům. Plodnice se používá jako koření, ochucují se jí přímo pokrmy (strouhaná) či se nakládá do olejů. Přesná cena za bílý lanýž se neustále mění. Lanýž (Truffle) je rod vřeckovýtrusných hub, respektive označení jejich plodnice. Je známo mnoho druhů, většina z nich je ceněna jako kulinářská pochoutka.


Prvním je bílý lanýž Tuber magnatum, zvaný také piemontský.

Sezona začíná v říjnu a trvá zhruba do konce roku. Nejkvalitnější bílé lanýže se nacházejí kolem severoitalské Alby, ale vyskytují se i ve střední Itálii a na chorvatské Istrii. Skip navigation Sign in. Lanýž celý se dá také použít v kombinaci s lanýžovým máslem či lanýžovým olejem. Závisí na čerstvosti, kvalitě, vůni a tvaru houby a také na místě nálezu.


Konzervované lanýže mohou být skladovány při pokojové teplotě a mají trvanlivost až roky. Po otevření skladujte v chladničce a používejte během jednoho až dvou týdnů. Lanýž bílý, lanýž černý a méně jakostní lanýž letní, který se řídce vyskytuje i na našem území.


Pak jsou ještě nechvalně známé čínské lanýže. Nechvalně proto, že bývají často vydávány za originál. Rozdíl mezi bílým lanýžem a čínským je však znatelný již před ochutnáním ve vůni. Nejvzácnější a nejdražší je lanýž bílý , který se vyskytuje jen v oblasti italského Piemontu. Právě tady se nechal inspirovat šéfkuchař Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích Pavel Václavík, který pro skutečné gurmety v listopadu připravuje velký gastronomický zážitek nazvaný Noc bílých lanýžů.


Keenwell La Creme Diamond skin. Cena bez DPH: 94Kč. Společnost Sosa je známá ve Španělsku po několik generací díky sv.


Lanýž se hodí na ozdobení každého pokrmu a nálev, ve kterém je lanýž naložen vše perfektně dochutí. Lanýž (latinsky tuber, v českém volném přepisu „houba, tu ber) je velmi vzácným druhem houby rostoucím pod zemí zpravidla v blízkosti kořenů některého z listnatých stromů.

Obývací pokoje si neumíme představit bez obývací stěny a není to jen kus nábytku. Lehký olivový olej z Umbrie ochucený příchutí bílých lanýžů Alba. Zvláště se hodí do omáček na dochucení nebo na salátovou zálivku Vinaigrette.


Bílý Alba lanýžový olej. Zárubně se budou skládat z více dílů.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky