pondělí 28. listopadu 2016

Stavba krbu z cihel

Druhá varianta byla stavba krbu z použitých cihel. Vypadalo by to krásně, romanticky a efektně. Rozhodli jsme se pro lícové cihly. Ve stavebninách měli několik druhů.


Na zkoušku jsme vzali jeden druh a vyzkoušeli položením na základy, jak se vejdou. Na spojování šamotových cihel zpravidla nepoužíváme běžnou maltu, ale speciální šamotovou směs, která se prodává jako sypká hmota a ředíme ji vodou.

Topeniště krbu z tohoto důvodu doporučujeme vyzdít ideálně ze šamotových cihel a příslušných žáruvzdorných malt, nebo použít vhodnou krbovou vložku. Hydroizolace – u venkovního krbu je velmi důležitá správná aplikace hydroizolace ve spodní i horní části krbu , která zabrání vnikání vlhkosti do zdiva. Zatímco základy byly čerstvě hotové, přemýšlel jsem jak vlastně krb udělat.


Líbilo by se mi, postavit to z použitých červených cihel (jsem romantik). Z internetu jsem zjistil, že klenba má mít lichý počet cihel , aby na vrchol nevyšla spára, ale cihla - tzv. Pokud by na vrcholu ve špičce klenby byla spára, na klenbě se postupem času objeví praskliny. Vynechal jsme velké množství železných prvků, které byly v přímém kontaktu s ohněm.


Tím jsem minimalizoval roztažnost železa a tím ničení krbu.

Ke stavbě ohniště použijte šamotové cihly, pláty či tvarovky. Krbovou vložku si pořiďte z oceli či litiny. Pod dlažbu připravte podklad z první vrstvy kamenné drti nebo štěrku a druhé vrstvy písku, celkově zhruba ve výšce jedné řady cihel.


K dláždění lze případně použít i stejné lícové zdivo, ze kterého jste zdili, ale pak podlaha nemusí být tak trvanlivá. Vršek krbu uděláme z Ytongu s omítkou, teploty tam jsou už minimální a dobře se to dělá - a snad to nepraskne, musíme to dobře slepit, sešroubovat atd. Ještě musíme řešit přístup vzduchu do místnosti, protože komín bude vzduch s kouřem odsávat, takže ho někde musíme do místnosti přivést. Narozdíl od montovaných krbů, se váha zděných krbů může vyšplhat až k několika tunám, proto potřebují pořádný základ o hloubce cca cm. Velmi často se stává, po staré ruské tradice, dělat výklenek krbu dlažba.


Krb s designem přináší komfort a originalitu do každého interiéru. Přemýšlel jsem z jakého materiálu krb postavím, zda z kamene, z cihel obloženými kachličkami nebo pomocí YTONGU. Velmi důležité je znát vzhled krbu. Stavba zahradního krbu s udírnou. Na začátku si nakreslíme plánek, jak chceme aby krb vypadal.


Sepíšeme a objednáme potřebný materiál. Popřemýšlejte nad tepelně izolačními deskami, šamotem, klasickými cihlami a kamenem, z kterého je nejvhodnější pískovec. Krb se nejčastěji staví z šamotových cihel , kamenů, klasických cihel nebo tepelně izolačních desek.


V tuhle chvíli už máte rozmyšleno, jak bude krb vypadat, a tak se můžete pustit do stavb. Po vytvrdnutí betonu založte první vrstvu cihel.

Cihly by se měly pokládat na maltu. Rovinu kontrolujte vodováhou v podélném i příčném směru. Ze šamotových cihel postavíme i zdi zahradního krbu. Zhruba v polovině výšky zahradního krbu , zabudujeme ocelovou tyč na grilování. Nabízíme nejrůznější druhy materiálů a nápadů, které by Vám mohly pomoci.


VIDEO: Realizace gabionové sypané stěny. Sypaná gabionová stěna široká pouhých 1mm bude na zahradě plnit oddělovací funkci zahrady od kompostu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky