středa 23. listopadu 2016

Chov motýlů doma

Malé housenky chováme v petriho miskách nebo menších plastových krabičkách. Chováme je pospolitě a doplňujeme jim potravu. Také je nutné čistit vnitřek nádoby.


S postupným růstem housenek je musíme třídit a přemisťovat do větších nádob. Je vhodné je třídit podle velikosti.

Tím zajistíme menším housenkám klidný vývoj, neboť u odrostlejších by mohly i uhynout. V této sekco Vám poradím, jak správně postupovat při chovu motýlů. Při pohledu na jarní rozkvetlou louku plnou motýlů leckoho napadne, zda se dají motýli chovat doma. I když je to na první pohled bláznivý nápa i tahle část entomologie skutečně existuje a najde se dost nadšenců, kteří si pro svou radost chovají tyto barevné létající živé drahokamy doma. Chov housenek Housenky po vylíhnutí chováme v už zmíněných Petriho miskách.


Nejdůležitějším úkolem v tomto stádiu je, aby se dostalo housenkám co nejvíce potravy a dorůst do co největší velikosti. A co teprve, když si to, co se obvykle děje venku, někdo připraví doma a vyfotí. Největší ztráty způsobují infekční onemocnění housenek, která se zpravidla velice rychle rozšíří na celý chov.

Tím jsme ale chtěli jen naznačit, že chov motýlů by se měl odehrávat v přesně ohraničených prostorách a za kontrolovaných podmínek. K dobrým zvykům seriózního chovatele patří také podrobné zaznamenávání všeho, co na svých chovancích pozoruje. Chov zlatohlávků, nosorožíků a chov motýlů.


Ta od největšího martináče lze získat při některé z botanických výstav motýlů. Takové se pořádají např. Praze ve skleníku Fata Morgana nebo v Brně v botanické zahradě Masarykovy univerzity. Pokud projevíte zájem a organizátory požádáte, je možné, že vám několik vajíček dají.


Odchov motýla není záležitostí několika málo dní. Vítejte na internetových stránkách věnovaných chovu motýlů a strašilek. Informace zde uvedeny jsou poskládány zejména z mé vlastní praxe a zkušeností.


Tipy, rady, co nám doma leze. Nemáte potřebná oprávnění pro čtení nebo zobrazení témat v tomto fóru. U denních motýlů se samičky dají poznat také podle chování - žijí nenápadně a skrytě. Samozřejmě budeme potřebovat motýlářskou síť.


Po ulovení samičky, ji umístíme do přenosné krabičky (pokud jsme na lovu). Tu si můžeme sami vyrobit z kartonu. Nesmíme zapomenout na díry, aby motýl mohl dýchat.

Chov motýlů je pevně svázán s konkrétním prostředím, v němž se provozuje. Pokud má být úspěšný, je mu třeba zajistit nejen potřebný prostor, ale i mikroklima. Velmi vysokou vzdušnou vlhkost a teplotu až stupňů Celsia, upřesňuje. Jan Kocourek poradí, jak vybrat správný bambus na originální živý plot. Poradíme, co si z lesa či zahrádky můžete bez obav přidat do salátu k večeři.


Jednotlivé druhy motýlů a můr mají pro přežití chladného období různé strategie. Hodně stručně by se daly popsat jako útěk (úlet) do teplých krajin anebo přečkání v chráněném (nemrznoucím) prostoru. Zatím si můžete přečíst návod na chov některých druhů, který jsem stáhl jednak ze starších stránek farmy Acheta , jednak ze stránek chovatelů halančíků. Kakadu molucký a jeho chov.


Tyto hodnoty z něj dělají největšího z bílých kakadu. Pohlaví u dospělých ptáků m.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky