čtvrtek 24. listopadu 2016

Sázení celeru

Drobná semena celeru klíčí dva až tři týdny při teplotě mezi patnácti až dvaceti stupni. Semena si udržují klíčivost tři až pět let, můžete si jich proto bez obav naset jen takové množství, jaké potřebujete. Zbytek si uschovejte pro příští sezonu.


Pěstování celeru Pro pěstování celeru jsou nejvhodnější hlinité, středně těžké půdy, které mají vysoký obsah organické hmoty a také vápníku. Těžší půdy jsou dobré pro hlíznatý celer, zatímco pro pěstování řapíkatého a listového celeru jsou vhodnější lehčí půdy. Stadt-Magazin Celler Scene.

Region: News und Veranstaltungen im Raum Celle! Kultur für Jung und Alt - Veranstaltungen in Celle. Celer : sázení , péče o celer , sklízení, na co si dávat pozor. V kultuře se pěstuje ve třech formách, celer bulvový pro zdužnatělé kořeny, celer řapíkatý pro. V našich podmínkách je rozšířené pěstování pouze celeru bulvového, existují však i další druhy,.


Připravujeme z něj chutné pokrmy. Méně známé však je, že máme přímo tři různé formy podle cílového využití – celer bulvový, naťový a řapíkatý. Jak na výsadbu a pěstování?


Předpěstování u bulvového celeru je nezbytné.

Bulvový celer je tím prvním, co je možné už v lednu vysazovat, neboť má dlouhou vegetační dobu. Příznivci a milovníci celeru mohou už začít v lednu. Sázení celeru na záhon Vypěstované sazenice celeru můžeme také zakoupit v zahradnictví a sázet je začátkem května přímo na venkovní záhon. Chceme-li si pořídit semena vlastní, je třeba ponechat celer na záhonu roky.


Menší bulvy celeru můžeme sklízet už v červenci, listy celeru pochopitelně také, ale jen probírkou, aby zůstávala dostatečná listová plocha. Celer je poměrně hodně náročný na živiny (z mikroelementů na bór) a obsah vápna v půdě. Semínka celeru nám totiž klíčí – týdny v teple pohybujícím se mezi – stupni Celsia. Tuto fázi můžete obejít pouze tak, že si v květnu sazeničky koupíte.


Sazeničky se nesmí nachladit, jinak z nich už nic pořádného nevzejde. Při sázení je třeba zkrátit kořínky zhruba o dvě třetiny délky a nať o jednu třetinu. Pod povrchem půdy by tak měl být náznak cibulky a kořínků. Zkontrolujte si především to, jestli cibulka před zalitím nejde lehce vytáhnout.


V opačném případě je nutné cibulku zasadit hlouběji a půdu jemně udusat. Kde je nejlepší místo pro plantování celeru třešní, výběr místa na zahradě. Pokrmy s čerstvými bylinkami, to znamená se zelenými cibulkami, koprem a jinými druhy bylin, jsou oblíbené na stolech kterékoli země světa.


Zvláštní vůně a pikantní chuť zeleně by vás neměla děsit, protože má skvělé přínosy pro zdraví. V celeru je obsažen vitamín C, A, B, E a K, dále pak minerální látky, jako sodík, vápník, draslík, železo, hořčík, jód a fosfor. Celer je velmi oblíbený ve východní Evropě, tamní lékaři věří, že je prospěšný při hormonální úpravě lidského organismu.


Ideální doba pro sázení celeru je druhá polovina května.

Pokud však máte pařeniště s prohřátou zeminou, můžete sázet už v dubnu. Dbejte na to, aby byl celer před sadbou otužilý větráním a měl asi o třetinu zkrácené kořínky. Obzvláště u bulvového celeru si pak dejte pozor a jednotlivým sazenicím dopřejte dostatek místa i půdy.


Pří sázení dejte pozor, abyste srdéčko sazeniček neutopili v hlíně. Vzdálenosti sazeniček se liší podle odrůdy celeru. Pokud sázíte celer bulvový, volte rozestupy cm. Sázení řapíkatého celeru Jsou dvě možnosti, jak sázet řapíkatý celer. První variantou je výsev celeru přímo na místo určení, což znamená, že v několika jednoduchých krocích zasejete semínka řapíkatého celeru přímo do půdy na vaší zahradě.


Velmi časté je ale i použití celeru řapíkatého a celeru listového. Celer se využívá v různých receptech – syrový, vařený i smažený. Možná právě proto je tak oblíbený. Půdu okolo celeru neustále okopáváme, aby kořeny netrpěly nedostatkem vzduchu.


Listy z bulev neotrháváme, jak se dříve tradovalo, že budou potom větší. Betonový květináč je originální, praktický a levný. Vyrobte si ho podle našeho návodu.


Malé, velké, vysoké, nízké, originální i úplně obyčejné.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky