úterý 22. listopadu 2016

Měsíční jahody semena

Semínka vyséváme na povrch zeminy, jen mírně zapravíme neboť světlo urychluje klíčení. V další části videa vidíme jak jahůdky rostou a přibližně za dní od. Jedině tak budete mít jistotu, že získáte kvalitní měsíční jahody , které netrpí virovými chorobami. Nenechte se zlákat slevovými nabídkami, ale vsaďte na solidní a prověřené prodejce. Ještě výhodnější je nakoupit přímo semena a vypěstovat si tak rostlinky sami.


Měsíční jahody jsou plody, které jsou o něco větší, než lesní jahody.

Mají sladkou chuť a výrazné aroma. Pěstují se většinou tam, kde na ně není příliš mnoho místa – jsou například oblíbenou balkónovou plodinou. Tyto jahody mají nevýhodu malých plodů. Jejich výhodou je ale to, že zase plodí téměř celý rok. Každý měsíc se můžete těšit na nové plody – odtud název měsíční jahody.


Jednou z nejznámějších odrůd je Rujana. Bohatě kvetoucí odrůda se silnou násadou drobných, výrazně aromatických plodů. První plody lze sklízet již na podzim.

Semena vyséváme v únoru do truhlíků, a nechejte klíčit při teplotě – 24°C. Zelené sazenice ošetřujeme p. Semena jahod klíčí dva až tři týdny, přičemž potřebují teplotu alespoň 20°C. Růst semenáčků jsou z počátku pomalejší a začnou rychleji růst, až když mají dva až tři pravé listy.


Mladé rostliny z výsevů dvakrát přesaďte, poprvé za čtyři až šest týdnů od vyklíčení. Jedná se o více letou rostlinu, která plodí jahody už v prvním roce. Je vhodná do truhlíků a závěsných nádob.


Substrát by měl být humózní, dobře propustný a mírně kyselý – s pH okolo 5. Dostatek vláhy je zásadní – kořenové baly by měly být stále rovnoměrně, mírně vlhké (vhodné jsou i samozavlažovací truhlíky). Jahodník je odrůda se silnou násadou drobných kuželovitých plodů. Je dobré ji přesadit v jarních měsících v do truhlíků. Rostlina je aromatická a množí se semeny. Pěstování měsíčních jahod není náročné.


Návod na pěstování měsíčních jahod naleznete zde. Nezaberou příliš místa, lze je pěstovat i na balkoně. Lahodné plody můžete sbírat celou sezónu. Takhle se dají pěstovat nejen měsíční jahody , ale i veškeré ostatní druhy.


Je to pracné, ale sadba by měla být zdravá.

Myslím, že když jahody přirozeně dozrávají v červnu a červenci, že teď je ještě čas s tím začít. Zdravím děvčata určitě se tady nejde někdo kdo mi pomůže. Mám semena měsíční jahody Rujana na netu jsou ale protichůdné informace.


Jahody vyžadují trpělivost a dopěstovat sazenice zabere přibližně měsíce, ale i tak, se to v podmínkách skleníčku či okenního. Optimální časová prodleva by měla být roky. Vlastně – kdo by je nemiloval? Se šlehačkou, se šampaňským… Nejdřív si je ale musíme vypěstovat, pokud nechceme spoléhat na markety, kde jsou jahody často prodávány ve špatném stavu a předražené. Pokud patříte k těm, kteří na tento červený zázrak nedají dopustit, začněte objednáním.


Jahodník měsíční Rujána - prodej semínek Jahodník měsíční Rujana je velice oblíbená odrůda, stále plodícího jahodníku. Obľúbená je hlavne variácia Rujana - verzia lesných jahôd. Jde o velmi dekorativní ovoce (a rostliny).


Fragaria vesca, nejde o jahodník velkoplodý.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky