pondělí 28. listopadu 2016

Rybíz postřik

Spálit je nutné i spadlé listí nemocného keře. V zimě rybíz preventivně postřikujeme roztokem Nitrosanu nebo před rašením roztokem Sulky. Housenice pilatky rybízové ožírají spodní listy rybízu.


Způsobují na nich červené, později žlutohnědé vzhůru vyduté puchýře. Rybíz , angrešt a josta patří mezi nejzdravější a nejvděčnější ovoce.

Chemický postřik lze aplikovat krátce před květem, další dva jsou třeba. Jak chránit rybíz a angrešt: antraknóza, rez, mšice , pilatky, vlnovník. V době vegetace lze aplikovat postřik proti savým škůdcům, raději.


Mezi účinné prostředky patří například Dithane Mči Novozir MN v koncentraci. Je to hlavně postřik při výskytu housenek, a to žaludečními jedy: arseničnanem vápenatým (až ) nebo svinibrodskou zelení () s vápnem. Je k tomu možno použít i výtažku kýchavice (g rostlinné hmoty na litr vody).


Dnes se vyskytuje takřka po celém světě a je nejvážnější chorobou angreštů, může ale napadat i rybíz, zejména rybíz černý.

Příznaky: Nejdříve se objevují typické bílé vatovité povlaky na špičkách výhonků angreštu, po odkvětu se tyto povlaky rozšíří i na plody. Stromkový rybíz řežeme podobně, všechny větve zkracujeme asi o třetinu, korunka je pak pevnější a kompaktnější, odstraníme suché a nevhodné výhony a celkový počet větví zredukujeme na osm až deset. Pokud možno prosvětlíme střed korunky a zkontrolujeme úvazky.


Jak na mšice: Je lepší chemický, nebo biologický postřik ? Na mšice je nutné reagovat urychleně, protože mohou na rostliny přenést různé choroby. Projevuje se žloutnutím a opadem listů během vegetace, bobule se špatně vyvíjejí a nedozrají. JARNÍ POSTŘIK – rozhodující zásah proti přezimujícím formám škůdců,. Zduřelé, kulovité pupeny zejména černého rybízu neraší, usychají. Přípravek Dithane DG Neotec účinně ochrání rostliny před různými chorobami jako jsou různé druhy plísní, antrakóza rybízu (angrešt, rybíz ), plíseň révová,.


Třetí, a poslední, postřik v období jara, se aplikuje po odkvětu. Dalším druhem jsou prostředky proti přezimujícím škůdcům. K pozdějším typům se řadí ochranné postřiky proti škůdcům jako je např. Postřiků existuje celá řada, proto by se měli střídat.


Rybíz Škodlivost Na jaře krátce po vyrašení se na líci listů tvoří nápadné, klenuté, u červeného rybízu červené, u bílého a černého rybízu žlutě zbarvené puchýře. Padlí na okrasných rostlinách je bohužel na postupu. Objevuje se na růžích, petúniích, cíniích, plemánku a řadě dalších rostlin.

Třebaže rybíz nepatří zejména u malých dětí mezi pochoutkové malé ovoce, má v naší kuchyni a bezesporu také v naší zahradě neodmyslitelné místo. Pěstuje se velmi jednoduše a jde o poměrně dekorativní keřík nebo stromek. Možný je i postřik slabým roztokem síranu železnatého.


K zajištění vegetativního růstu a plodnosti je nezbytné dusíkaté hnojení v průběhu vegetace. Nejvhodnější jsou hnojiva s amonnou formou, např. Poraďte se při nákupu , je více výrobků s krátkou ochrannou lhůhou. Já si dělám postřiky bez chemie sama, ale to už jsem tu někde psala. Jedná se především včasné prořezávání keřů, postřik insekticidy, pravidelnou kontrolu a mazání Bush úseky dezinfekci.


Preventivní opatření proti škůdcům. Rybíz patří mezi rostliny nenáročné na pěstování. Spotřeba postřiku vzhledem k objemu koruny není tak velká. Rezistentní odrůdy budu zavádět postupnou náhradou za hynoucí keře. Plíseň napadá i keře rybízu, kde její projevy nejsou většinou patrné.


Postřik budu provádět v letošním roce Discusem. Hnědé, takzvané americké padlí Podosphaera mors-uvae, je houbová choroba, která v poslední době váženě ohrožuje angrešt, a také rybíz červený, černý i bílý. Hostitelskými rostlinami je i meruzalka zlatá, rybíz alpinský nebo rybíz skalní. Pochází z Ameriky a dnesdělá starosti pěstitelům téměř po celém světě.


Rybíz byl po počátku kroucení zahnojen Cereritem se stopovými prvky, ale stále to pokračovalo. Vítám všechny rady, díky, ahoj. Po vychladnutí stříkáme tento neředěný přípravek na listy rostlin i půdu kolem nich.


Kromě proti mšicím působí tento prostředek i housenkám a larvám různých škůdců.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky