pátek 29. dubna 2016

Tis živý plot

Tis je okrasný jehličnan, který je vhodný jak k tvarování do různých dekorativních tvarů, tak i na vyšší živý plot. Snadno se pěstuje a dobře regeneruje. Naše domácí dřevina, jejíž větví se ve středověku hojně používalo k výrobě luků, neboť dřevo je tvrdé a velmi pružné.


Vlivem soustavného odlesňování a odvodňování a tím způsobeného vysušení krajin u nás takřka vyhynul a drží se jen na několika celkem omezených lokalitách. Tisy jsou stálezelené dřeviny, které se hodí jak na živý plot tak jako solitera.

Podobné články: Cypřišek Chamaecyparis Umístění a stříhání Cypřišku Cypřišek je stálezelený jehličnan. Nemá rád vlhko u kořenů. Je estetický a robí pôsobivú kulisu pre solitérne druhy rastlín.


Oproti stavaným plotom je ekologicky vhodnejší, pretože zabezpečuje úkryt pre živočíchy žijúce v záhrade. Výborné rastliny na živý plot za super ceny - tuje, vavrínovce, cyprusovce, tisy, vždyzelené kry, kvitnúce kry, vysoké okrasné trávy, sadové ruže. Je bližší prírode a zapadne lepšie do prostredia.


Na živý plot možno použiť druhy listnaté i ihličnaté.

Doplňuje alebo nahradzuje bežný plot , môže tiež slúžiť len ako dekoračný prvok. Zázračný živý plot je opadavá rastlina tvoriaca hustý živý plot živej zelenej farby, s malými lesklými listami. Dodávame voľnokorenné sadenice v štandardnej výške až 1centimetrov. Kaufe Tis im Preisvergleich bei idealo.


Kostenloser Versand verfügbar. Schau Dir Angebote von ‪Ploot‬ auf eBay an. Die liebsten Fashion-Marken kaufen. Das ist bei eBay angesagt und neu. Von Generator bis Wäsche.


Alles finden, was Sie brauchen. Tis umisť ujeme do propustné půdy s dostatkem humusu. U některých odrůd může váha sněhu rozklesnout větve. Na metr vysazujeme až rostliny.


Tis dorůstá do výšky metry. Actinidia deliciosa 'Jenny' - předpěstovaný živý plot.

Aktinídie - kiwi samosprašná. Taxus baccata - předpěstovaný živý plot. Všetky rastliny za výbornú cenu skladom. Vyberajte a objednajte kvalitné sadenice. Fastigiata Robusta je atraktívna odroda stĺpovitého tisu, ihličie je tmavo zelené, širšie ako u základného druhu Fastiaga a lesklé.


Některé dřeviny je nevhodné vysazovat až na podzim po opadu listí nebo naopak hned začátkem jara. Termín výsadby proto upravte podle zvoleného typu zeleného plotu a použitých rostlin. Nejlépe se do stínu uplatní tis , dorůstající do výšky až metrů a vytvářející širokou keřovitou korunu. Tis je jednoznačně jedna z nejlepších dřevin na živý plot vůbec.


Díky svému dřevu jich ale v našich lesích moc nezbilo, takže se jedná o poměrně vzácnou dřevinu. Navíc se perfektně po zastříhání zahušťuje roste pomalu, což je výhoda, když už máte plot vzrostlý na potřebné výšce. Jenom dneska chce každý všechno hnedka takže si lidé volí rychlerostoucí dřeviny. Sice plot mají hned v potřebné výšce, ale stříhání je potom ke zbláznění. Tůje na živý plot prodáváme v kultivarech thuja Smaragd (Thuja occidentalis Smaragd), thuja Brabant (Thuja occidentalis Brabant), thuja Martin (Thuja plicata Martin) a v neposlední řadě z barevnějších tůjí i thuja Yellow ribbon (Thuja occidentalis Yellow ribbon).


Například pokud chcete váš třímetrový živý plot seříznout na polovic. Velké rány do kmene ale raději namažte antibakteriální mastí , aby kmeny neuhnily. Tis – oblíbený jehličnan, který roste pomaleji. Stříháme jej v pozdním létě.


Tis má tmavě zelenou nebo zářivě žlutou barvu. Hloh – jeho vysazením dosáhneme neproniknutelného plotu, který však není příliš vzhledný. Hloh můžeme kombinovat s bukem, habrem babykou nebo ptačím zobem.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky