středa 27. dubna 2016

Škůdci rajčat

Hniloba špiček plodů rajčat se projevuje ve formě pravidelných, poměrně velkých světlehnědá skvrn na špičce plodů. Později bývají tyto skvrny. Existují škůdci a nemoci rajčat, které jsou charakteristické pouze pro rajčata, například virovou mozaiku. Rostliny rajčat se v zahradách i sklenících se vám už nějakou dobu zelenají nebo dokonce pyšní svými červenými plody.


Přesto vás ovšem může čekat překvapení, které nepotěší. Ani rajčatům se totiž nevyhýbají nemoci a obtíže.

Plíseň rajčat Od července objevují na rajčatech vodnaté skvrny, které se rychle šíří (zasahují listy, lodyhu i plody) a později hnědnou. Rajče patří mezi zeleniny, jejichž pěstování má v České republice dlouholetou tradici. V současnosti je situace v tomto segmentu velmi problematická, jak dokládá postupné snižování ploch. Ochrana před škůdci je důležitým faktorem, který významně ovlivňuje kvalitu produkce.


Vysazením rajčat na záhon naše péče o ně nekončí, ba právě naopak. Budeme je vyštipovat, vyvazovat, zalévat a také pravidelně prohlížet, zda je neobtěžují choroby či škůdci. Naši úrodu může zhatit mnoho z nich.


Jak tedy o rajčata v průběhu vegetace pečovat?

Zde se můžete podívat, jak se vypadá takový problém s černáním plodů rajčat: černání rajčat foto. Svilušky na rajčatech Jestliže na rajčatech objevíte cca mm velké, žlutavé až červené „pavoučky“, pak vaše rostliny napadly svilušky. Choroby a škůdci rajčat.


Padlí rajčete, bronzovitost rajčete, plíseň rajčat , čerň rajčatová, bakteriální vadnutí rajčete. Kroucení listů rajčat mají ze škůdců na svědomí nejčastěji mšice nebo svilušky. Ale píšete, že jste nic takového neobjevil. Paní Martina nám poslala moc hezký dopis, ve kterém si stěžuje na letošní úrodu rajčat. My vám část dopisu přinášíme spolu s odpovědí na její.


Podle intenzity napadení okurek ošetřujeme i proti škůdcům, kterými jsou, stejně jako u rajčat , molice, mšice, ploštice, svilušky a třásněnky. Stejní škůdci mohou škodit i na paprikách. Pozor na dodržení ochranné lhůty!


Z houbových onemocnění rajčat je nejznámější fytoftóra bramborová – je tedy nezbytné, aby byly brambory od rajčat co. Jaroslav Klíma, odborný poradce: Zahradnické centrum Jindřichův Hradec. Poradna zahrada: Rajčata a zajímavý úkaz na zahradě.


Aktuálně poradna zahrada: Rajčata a zajímavý úkaz na zahradě. Pokud často prší, tak během června. Listy otrhejte a zničte.

Rajčata si dnes můžeme vybrat klasická, keříčková, červená nebo žlutá, anebo dokonce žíhaná. Jedno je jim však společné, a to pěstování a taková. Nepříjemná z plísní je například septoriová skvrnitost rajčat , která napadá listy a tělo rostliny.


Autor: Thinkstockphotos. Plíseň bramborová a septorióza rajčat – napadá brambory a rajčata. Výnos a kvalita plodů závisí na mnoha rozličných faktorech (např. dodržování agrotechnických lhůt, správné osevní postupy, harmonická výživa, výběr odrůdy, počasí), ale také na napadení rostlin chorobami a škůdci.


Za vlhkého a deštivého počasí může tato choroba.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky