středa 27. dubna 2016

Pěstování batátů

Naproti tomu batátům vadí těžké, nevzdušné jílovité půdy a podmáčené půdy v blízkosti vodních ploch. No, raději při pěstování batátů pozor na řeči prodejců hlíz, kteří s klidem ke konzumaci syrových batátů taky občas nabádají. Sazenice batátů ( Ipomoea batatas , česky povijnice jedlá) se dají sehnat prý už u nás, měli by je mít v zahradnictví Kruh (za 69Kč) a v některých kamenných zahradnictví. Podmínky pro pěstování batátů. Vyskúšejte i Vy sladké brambory batáty a dopřejte Vášmu tělu zdravú stravu.


S největší pravděpodobností ano, a to jako sladké brambory pocházející z oblastí Jižní Ameriky. Spon tedy bude přibližně 40×cm. Na hlízy pak můžeme poházet dobře rozložený kompost nebo hnojivo na brambory. Batáty určitě patří mezi potraviny.


Slupka batátů je bílá, nažloutlá, hnědá až fialová. Vařené batáty mají jemnou nasládlou chuť. Skutečnou lahůdkou jsou batáty pečené podávané se zakysanou smetanou. Pěstování se ale nijak zvlášť neliší od brambor. Ještě relativně nedávno jsme batáty vnímali spíše jako exotické zpestření.


Dnes jsou oblíbenou pochoutkou pro stále více lidí. Jedná se o velké bílé nebo červené hlízy, barvou připomínající řepu, brambory nebo petržel. Výsadba batátů Pro výsadbu doporučujeme pořídit sazenice, které jsou již předpěstované z hlíz. Optimální je tedy období bez mrazů v době trvání okolo 1dní. Sklizeň batátů probíhá podobně jako u brambor poté, co zaschnou lodyhy.


Potřebujete další důvod k pěstování batátů ? Většinou batáty sklízíme koncem září nebo začátkem října. Stejně jako u brambor je třeba dávat pozor, abyste nepoškodili hlízy. Také skladování batátů je podobné jako u brambor – až do jara vám vydrží v suchém, chladném a dobře větraném sklepě. Jak si vypěstovat sazenice batátů.


Po nákupu sladké brambory vložte do sklenice s vodou (chlorovanou vodu nechte alespoň jeden den odstát). Můžeme nakoupit více odrů abychom si mezi nimi vybrat tu, která nám bude nejvíce chutnat. Anebo se spolehneme na doporučení známých. Vzhledem k nutnosti trefit krátkou vegetační dobu je výhodné se po sazenicích batátů poptat v profesionálních zahradnictvích. Jen budete potřebovat dostatečně velký pozemek na slunném místě.


Batátů najdeme na celosvětovém trhu okolo 4odrů u nás jen asi – 15. Liší se velikostí hlíz, jejich barvou i složením, ale také vegetační dobou. Rostliny mají také různé listy, některé i kvetou, jiné vůbec.


Ale samozřejmě, stejně jako brambory, nesmějí přemrznout. Libují si ve sluníčku a nejlépe hlinito-písčité půdě. Můžete a nemusíte je předem ne. Povijnice batátová (Ipomoea batatas) patří do čeledi svlačcovité. Kořenové hlízy této tropické rostliny jsou známé jako batáty neboli sladké.


Typicky mají slupku zbarvenou do červena. Pro příjemný odpočinek v pohodlí vaší zahrady je venkovní vířivka ideálním místem. Nechte si ji postavit na míru od specialistů z.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky