pondělí 25. dubna 2016

Ostružiny řez

Vhodný řez ostružiníku zlepší úrodu Naposledy upraveno: 2. Ostružiník křovitý, zvlášť jeho trnité druhy, patří k rostlinám, které si dovedou počínat velmi agresivně. V tomto období musíme: V tomto období musíme: Boční výhony zkracujeme na – cm. Obecně, čím více tento výhon zkrátíme, tím větší plody budeme nakonec sklízet. Ostružiny, lahodné lesní ovoce, můžeme pěstovat i na zahradě.


Existuje celá řada výnosných odrů které lze pěstovat na opoře i volně.

Chcete vědět jak správně stříhat ostružiny ? Dnes je tomu již naštěstí jinak a zahradní ostružiny. V jedné nádobě namícháme suchou směs z mouky, cukru, vanilkového cukru a prášku do pečiva. Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.


Pruty, které odplodily, musíme odstraňovat. Další rok se v tomto místě pruty rozvětví. Nepřihlášený uživatel - Miroslav Špička.

Otázka: Kdy mohu uřezat přesahující větve rakytníku od souseda? Povolení mám, ale nerad bych. Zásady řezu ovocných stromů, druhy větví a výhonů, nástroje, řez při výsadbě a výchovný řez , udržovací řez , prosvětlení, ošetření ran. Ono to je jedno, prostě nůžky vezmete až poslední víkend v březnu a keřík upravíte.


Jinak k tomu zaštípnutí a vyrašení zálístků pod místem. Pak je přecedíme, propasírujeme přes cedník s malými oky. Ostružiny dáme do kastrolu, zalijeme vodou a povaříme asi minut. Díky vhodnému prořezávání rostliny budete sklízet větší úrodu.


Brzy na jaře - prvním rokem po výsadbě je možné vybrat pouze ty nejsilnější a nejzdravější šlahouny (5-6šlahounů) a zastřihnout je na polovinu. Méně známý je fakt, že i listy ostružiníku mají léčivé účinky. Připravuje se z nich čaj, který má navíc příjemnou chuť. Poté scedíme a scezené a vymačkané ostružiny rozetřeme na vychládlý plát.


Pravidelný zmlazovací řez tedy není nutný, stačí pouze podle stavu rostliny řez prosvětlovací a každoroční zkracování přerostlých větví. Odstraňování přestárlých základních větví provádíme jen jednou za několik let. Správný řez pro bohatou úrodu Pro dobrou sklizeň je důležité keře ostružiníku správně prořezat. Rostliny, které jste letos na jaře vysadili nebo vysadíte na podzim, zkraťte na délku cm.


Z každého keře pak ponechte každý rok jen šest nejsilnějších výhonů, slabé, pomrzlé a poškozené odstřihněte u země.

Palmeta Štíhlé vřeteno Šp. Téměř upečený korpus vyndáme z trouby, nalijeme na něj tvarohovou hmotu a na ní poklademe ostružiny. Moučník dáme znovu péct na dalších -minut. Nakonec vychladlý moučník potřeme ušlehanými šlehačkami a dáme vychladit.


Jak stříhat ostružiny – návod. Pravidelný řez se provádí koncem zimy, když už je dobře vidět škody, které natropil mráz – na konci ledna nebo. U mnoha odrůd ostružiníku je potřebný i letní řez, aby keř nebyl příliš hustý. Pokud nám vyroste příliš předčasných letorostů a keř se stává nepřehledným, zkrátíme je na asi na – listů. Tím je v růstu usměrníme, zjednodušíme si vyvazování keře a hlavně umožníme přístup světla ke všem výhonům.


Když nastane podzim, proveďte řez. Odstraňte všechny staré a vyčerpané výhony, zatímco nové upevněte na jejich místa. Jelikož jde převážně o dvou a víceleté výhony, zastříhněte pouze vrcholky a opět rostliny přihnojte.


Jestliže pěstujete druhy s jednoletými výhony, odstraňte je až úplně u země. Každým rokem vyrůstají z kořenových pupenů nové jednoleté výhony, které u většiny pěstovaných odrůd přinášejí sklizeň v následujícím roce. Dvouleté rozvětvené pruty koncem vegetace odumírají.


Po výsadbě není prakticky potřeba žádný řez. Z důvodu udržení vlhkosti je vhodné rostlinu zahrnout mulčovací kůrou.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky