čtvrtek 28. dubna 2016

Mrkev pěstování

Hnilobou však mohou trpět i kořeny skladované, jsou-li umístěny v nevhodném, tedy vlhkém a teplém prostředí. Pěstování mrkve je možné v květináči či v jakékoliv nádobě na balkoně, terase. Neplatí to pouze o mrkvi pozdní, která má dlouhou vegetační dobu, a proto ji sejeme jen v pozdním podzimu jako podzimí výsev pro přezimování semínka nebo brzy na jaře. V prvním roce vytvoří kořen se zásobními látkami, které využije v dalším roce pro tvorbu semena. Vše začíná výběrem vhodné odrůdy.


Její pravlastí je jižní Asie, konkrétně. Středovou mladou nať využijeme do salátu, pomazánky nebo do polévky, kořen dle potřeby. Sázení mrkve od dubna do září. Rané karotky vyséváme co nejdřív z jara.


I když není náročná na pěstování, je pár pravidel, která by vám neměla uniknout. Více o pěstování špenátu. Vysévejte v březnu nebo v dubnu. Poté, co rostlinky vzejdou, protrhejte. Rané odrody mrkve – karotky – jsou křehké a šťavnaté, vynikající na konzumaci v syrovém stavu.


Pozdní odrůdy mrkve dávají větší výnosy a jsou vhodnější na uskladnění. Výzkumy prokázaly, že tato zalenina posiluje tkáně, čímž nás chrání před volnými radikály a potlačuje tak bujení rakovinových buněk. V těchto zemích je možné dodnes najít divoce rostoucí, druhy této rostliny s černými či bílými kořeny.


Není divu, vždyť je vynikající jak syrová, tak i jako součást mnohých pokrmů. Věřím, že pěstování zeleniny posiluje tělo i ducha a otevírá naše srdce. Skrze půdu a práci na čerstvém vzduchu se stáváme lepšími lidmi. Pěstování rajčat obecně není složité a při dodržení několika jednoduchých zásad budete mít krásné a silné rostliny s chutnými a zdravými plody. Důležitým kritériem pro jejich úspěšné pěstování je volba místa.


Nicméně dnes už lze pořídit i mrkev barevnou a to žlutou nebo třeba fialovou. Ukážeme vám, jak je pěstovat a používat v běžné kuchyni. Takže za mě jasná volba při pěstování , vzhledem k tomu, že karotku jsme spíše využili na vaření, jak jsem již uvedl.


Mrkev zklidní kůži spálenou od sluníčka. Karotka dle chuti Samozřejmě, že někdo také pěstuje mrkev pro chuť - to nebylo mým cílem - takže volba dle chuti je pouze a jen na Vás. Samozřejmě, pokud použijete hlubší bednu, pravděpodobně vypěstujete i delší mrkev :). Bednu nezakrývejte a nechejte týdny písek uležet. Na mělké nebo na podzim nedostatečně prokypřené půdy reaguje mrkev nevzhlednými, krátkými, často rozvětvenými kořeny.


Okenní parapety a balkóny jsou ideální pro pěstování mrkve, rajčat, paprik i hrášku. Malé rostlinky můžete zasadit do truhlíků nebo květináčů. Krmná mrkev – slouží zejména pro zkrmování hospodářských zvířat.


Na trhu existují univerzální odrůdy , které porostou v naprosté většině pů standardní mrkve však potřebují dobře propustnou půdu zrytou o něco hlouběji, než je běžné. Zkušenosti jsou potřebné, v sezóně je ještě doplní pomoc-né ruce rodičů z obou st. Obě zeleniny můžeme vysévat na jaře pro letní a podzimní sklizeň, v létě pro přezimování rostliny a brzkou jarní sklizeň, na podzim pro přezimování semínek v půdě a pro uspíšení jarního klíčení.


Kořen je velmi krátký, zaobleného tvaru, s hladkým povrchem. Jeho délka je pouze – cm. Rostlina vyniká vysokou odolností vůči popraskání. Odrůda je určena především k přímé konzumaci, na talíři působí tyto mrkvičky velmi dekorativně.


Ve druhém roce vegetace se z kořene, který přezimuje, vyvine lodyha až m vysoká, s listy a cizosprašnými květy. Karotku lze sklízet postupně již během pěstování. Poměrně důležité při pěstování mrkve i karotky je brzké probrání mrkví, aby byly mrkve od sebe alespoň 3-5cm,někdoje zastáncem i 5-10cm. Lze také probírat mrkev na menší vzdálenost a doprobrat je ještě během růstu postupnou sklizní.


Jak předejít zklamání ze zdeformovaných a malých kořenů mrkve Předejít takovému zklamání je možno velice jednoduše.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky