čtvrtek 21. dubna 2016

Choroby cuket

Nejsou způsobeny plísní okurkovou, k té jsou cukety totálně rezistentní. Jestliže jsou rostliny cuket ve výborné kondici, budou vůči této chorobě dokonale rezistentní. Jestliže se plíseň okurková vyskytne, musíte odstranit napadené listy, aby nedocházelo k jejímu dalšímu rozšiřování. Zničit ji ale můžete i fungicidy a různými preparáty na přírodní bázi. Rubrika: Ochrana zahradních rostlin a stromů - Autor: Radek Štěpán - Komentáře: Minulý článek týkající se zavařování cuket určitě může být inspirativní nejen pro gurmány.


Choroby cuket mohou být při pěstování cuket velmi nepříjemné 13.

O radost z krásných, bujně rostoucích cuket a bohaté úrody lahodných mladých plodů nás mohou připravit rozličné choroby. Rostliny špatně rostou a na listech se objevuje šedavý povlak. I tak je však mohou napadnout nepříjemné choroby. Cukety jsou poměrně odolnou zeleninou. Na listech se obvykle v polovině srpna objeví bílý povlak.


Rostliny je vhodné ošetřit fungicidy, nejlépe se sirným nebo benzimidazolovým základem. Pamatujte také na to, že v době nasazování plodů potřebují rostliny dostatek vláhy, neváhejte je tedy zalévat i během mírnějšího sucha. V letošním roce u pěstovaných cuket mi žloutnou a násladně zahnívájí špičky plodů.

Na venkovních záhonech jsme začali se sklizní teplomilné zeleniny: rajčat, okurek a cuket. Sklízíme i fazolové lusky, letní salát, karotku a další druhy. Pěstování cuket Lze je předpěstovat, ale bez problémů vyrostou z přímého výsevu na záhon. S výsevem netřeba spěchat, minimální teplota půdy pro výsev je °C, ale ještě při °C je klíčení nerovnoměrné a část semen v půdě zahnívá.


Choroba přetrvává na zbytcích rostlin v půdě, může být ale přenášena i na povrchu osiva. V případě napadení ošetřete rostliny přípravky na bázi mědi nebo mancozebu. Hlavní choroby jsou padlí (Váš loňský dotaz) a antraknoza. U bílých cuket se mohou projevovat bílé skvrny na listech vlivem odrůdy.


Na obrázku mi to připadá spálené od slunce. Určitě bych je nevyhazoval. Choroby tykvovité zeleniny K nejčastěji pěstované tykvovité (dýňovité, Cucurbitaceae) zelenině patří především okurky (Cucumis sativa). V menším rozsahu se u nás pěstují nejrůznější tykve (Cucurbita), především t. Tykve jsou většinou odolné chorobám a škůdcům, přesto se mohou objevit některé následující problémy.


Za příznaky této choroby se považují zprvu drobné skvrnky s typicky bělavým moučnatým povlakem. Choroba se dále šíří plevelnými rostlinami, výtrusy, které zůstávají v konstrukcích skleníků a fóliovníků. Napadené listy zaostávají v růstu a následně opadávají.


Výskyt padlí omezuje ovlhčení listů rostlin, naopak suché a teplé počasí s větší vzdušnou vlhkostí podněcuje šíření choroby. Vypadá to, že letos budete mít opravdu velkou úrodu cuket ?

Pak vás jistě zajímá, jak. Podrobný návo jak si na zahradě vypěstovat zdraví prospěšnou dýni Hokkaidó, od zasetí semínka až po její sklizeň. Zavařování cuket a další dobré tipy A když už jsme tohle téma nakousli, nemůžeme si pro sebe nechat ani osvědčený postup. ZYMV – nebezpečná choroba okurek a tykví.


Okurky a tykve patří v teplých oblastech jižní Moravy k často pěstovaným zeleninám využívaným zejména ke konzervárenským účelům. Výhodou cuket je, že plodí opakovaně, pokud tedy plody sbíráte pravidelně, budou cukety kvést a plodit po celou sezónu. Za jednu sezónu tak můžeme sklidit i několik kilogramů plodů. Využití v kuchyni však najdou i přerostlé plody, na které zapomeneme.


Cuketa je vskutku nenáročnou zeleninou, co se týká péče o ni během vegetace. Mezi výrazné a bohatě kvetoucí rostliny se řadí zvonky prostřední (Campanula media), které se pěstují jako letničky nebo dvouletky. Nejnavštěvovanější český internetový portál nabízející vyhledávač, e-mail, aktuální zprávy, předpověď počasí a odkazy, které se mohou hodit.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky