čtvrtek 17. prosince 2015

Ibišek syrský

Hojně se pak pěstoval v Egyptě, odkud si přinesl jméno: „kmotrem“ je mu posvátný egyptský pták ibis, jehož jméno zní v originále hib (v řečtině ibis). Zejména u starších rostlin je třeba větve spíše prostříhat, než zkracovat a pustit světlo do keře. Hlavně odstraníme i všechny větve suché a zmrzlé.


Svůj původ má v teplých (tropických a subtropických) oblastí po celém světě. Nemá problémy ani s prudkým sluncem, ani s mrazem. Květy tohoto kultivaru jsou.

Daří se mu však především v teplejších oblastech či na. Je to opadavý keř s nápadnými květy. Jsou to dřeviny i byliny s nápadnými květy, rozšířené v tropech a subtropech celého světa.


Některé druhy jsou využívány jako okrasné rostliny, dále jako potravina – ibišek syrský , ibiškovec jedlý, v textilním průmyslu či truhlářství. Vysoké, bohatě kvetoucí vysoké keře ibišku mají mnozí spojené se vzpomínkou na dovolenou ve Středozemí. Pestrobarevný ibišek poskytuje širokou variabilitu barevných výrobků z něj. Působí jako expektorant. Je pro něj vhodná lehká, dobře propustná půda s dostatkem živin a vláhy.


Každé jaro ho seřízněte, abyste podpořili bohaté kvetení a přihnojte.

Mladé rostliny je vhodné na zimu přikrýt chvojím. Je mrazuvzdorný do - 23°C. Daří se jim v dostatečně propustné, středně živné a rovnoměrně vlhké půdě.


Pozor dejte na přehnojení. Bohužel nevím jakou barvou pokvete, pravděpodobně růžově, může být i růžovo fialový, modrý, bílý. Květ je ilustrativní, z loňského focení. Prodám ibišek Syrsky Blue chiffon - modrý. Jedná se o nenáročnou rostlinu, odolnou proti mrazu, krásné velké květy.


První tři roky po výsadbě, kdy ibišky rostou velmi pomalu, je vhodné jejich kořeny zakrývat chvojím, slámou apod. Keře u nás ve volné půdě plně mrazuvzdorné. Každoroční stříhání zaručuje bohaté kvetení celé léto. Ibišek poměrně dobře snáší tvarovací řez. Přinášíme inspiraci druhovou pestrostí rodu Hibiscus.


Druhá polovina léta je na kvetoucí keře skoupá, takže o to více oceníte druhy, jež v tomto období bohatě a. Hibiscus syriacus Dřevina Sazenice zakořeněná v nádobě, vegetativně množená Popis: Vytrvalý keř širšího a nižšího vzrůstu, kvete plnými úbory. V našich podmínkách je rostlina stále častěji pěstována také jako okrasná pokojová rostlina. Novější, efektní odrůda ibišku s většími modrými květy, podobná odrůdě Blue Bird.


Vínově červený střed květů je větší s výraznějšími a delšími paprsky až do poloviny květních plátků. Nádherně bohatě kvete velkými květy (cm) od poloviny léta (někdy už od června) do září a.

V žádné ze svých bylinářských knih jsem ibišek syrský nenašla, pouze bylinu proskurník, která je snad s ibišky spřízněná. Ale vím, že do čajových. Větve má vzpřímené až rozložité, světle hnědé, v mládí huňatě chlupaté, později lysé.


Listy jsou řapíkaté, vejčité až kosočtverečné, často 3laločné až 3. NÁVOD - Jak postupovat při obdržení zásilky: Krabici opatrně rozbalujeme od shora dolu. POZOR NA PORANĚNÍ - jednotlivé krabice jsou zajištěny mimo jiné. Nabízím semena ze svých přebytků, u nás v ČR NOVINKA!


Syrský ibišek - Purple Pillar Gandini Santiago.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky