čtvrtek 27. srpna 2015

Pěstování kopru

Odrůdy kopru U nás jsou běžně dostupná semena kopru odrůdy Hanák, kterou lze sklízet od června do října. Dále pak bohatě olistěná odrůda kopru Moravan, jejíž předností je to, že nevybíhá brzy do květu, a tak se můžete déle těšit ze zelené natě. Bio Plan je odrůda typická světle zelenými listy. Pro pěstování kopru nejsou vhodné jen půdy suché.


Pokud mu toto dopřejete, pak shledáte, že je velmi jednoduché ho pěstovat. Rostlina, která je velmi nenáročná. Záleží na vaší volbě a možnostem, zda zvolíte pěstování na zahrádce či v květináči. Využít lze nať i semena.


Je však potřeba vědět, co této bylince dopřát. Všude se dozvídám, že pěstování kopru je velmi snadné. Mě na chatě vůbec nejde. Kopr je vcelku nenáročný.


Je to jednoletka, vysévá se po zmrzlých mužích a může se postupně vysévat i přes celé léto. Nemá rád přísušek, je tedy trochu náročnější na dostatek vody. Při nedostatku vody vyroste malý a velice brzy tvoří květy, tím pádem má málo listů. Byl znám již ve starém Egyptě.


Podporuje chuť k jídlu, má močopůdné účinky a působí proti nadýmání. Po konzultaci s Ladislavem Kosinou, provozovatelem stránek seminka-chilli. Optimální místo pro pěstování kopru je na slunci. Pokud je záhon ještě v nějaké závětrné pozici, rostlině to bude svědčit.


Pěstovat se dá u jakýchkoli jiných rostlin, jen pozor na fenykl, který mu ubírá na aroma. Pozor také na mšice, jež mohou kopr napadat. Výhodný je výsev do meziřádků jiných zelenin a na malá uvolněná místa. Vyséváme nahusto, do řádků vzdálených cca cm. Už za týdnů můžeme sklízet nať.


Vyhovují mu hlinité, dobře propustné a lehčí půdy s. Proč ze semínka nevyklíčí? Typickou chuť a vůni čerstvých lístků kopru lze využít nejen v tradiční koprové polévce a omáčce, ale i na různé úpravy ryb, pokrmy z vajec či brambor, saláty, kuře. Přidáváme je, podobně jako estragon, až na konci tepelné úpravy, aby neztratily chuť, vůni, ani s ní se pojící prospěšné látky.


Jedinečnou vlastností kopru je odolnost vůči nízkým teplotám a tolerance ke krátkému dni, takže je možné jej rychlit již z nejčasnějších jarních výsevů. Můžete ho vysévat spolu s hlávkovým salátem nebo ředkvičkami. Po sklizni brzy uvolní místo hlavní plodině. Vyskytnou-li se mšice, vyvarujte se použít chemický postřik.


Pěstování Když kopr roste ve výživné zemině, zřídkakdy onemocní. Dill, jehož kultivace je všudypřítomná, může přinést dobrý příjem. Koneckonců, toto je jedna z nejpopulárnějších koření - vzácná milenka nepoužívá vonné zelené kopre s každodenním vařením různých pokrmů, od salátů až po horké. Dříve se pálením kopru zaháněli démoni, nyní si můžete koprovou mastí zpevnit nehty. Odvar z kopru utiší suchý, dávivý kašel.


V lékařství se využívá semínko kopru častěji než nať, která se více uplatní v gastronomii. Horní část kopru vyžaduje slunce, spodní část naopak stín. Celá rostlina má výraznou vůni. Původ kopru je ze západní Asie a Středozemí.


Již Karel Veliký nařídil pěstování kopru na svých statcích. V dnešní době je pěstován jako koření a zelenina.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky