úterý 25. srpna 2015

Libeček lékařský

Výskyt: libeček lékařský pochází z oblasti Přední Asie, ale naprosto běžně se pěstuje také v Evropě, a to včetně České republiky. Popis a účinné látky: tato vysoká rostlina z čeledi miříkovitých může dorůstat do výšky až dvou metrů. Má neocenitelné zdravotní přínosy.


Nejlépe se mu daří ve slunečných a částečně zastíněných místech, ve vlhké, dobře odvodněné půdě bohaté na humus. Využití libečku v kuchyni je poměrně široké, dají se využít všechny jeho části, což je jeho velkou výhodou. Nejoblíbenější a také nejčastěji pěstovaný býval v Podkrkonoší, jeho obliba v současné době opět trochu stoupla.

Mít libeček na zahradě znamená nejen zásobu koření, ale i léčivo na mnoho obtíží. Je uváděno rovněž jeho užití k odstraňování otoků, při zažívacích obtížích a také na rány, které se špatně hojí. I když je libeček lékařský znám především jako koření, nezanedbatelné jsou i jeho účinky na zdraví člověka. Je močopudný, tedy vhodný k pročištění celého organismu, posiluje krevní oběh, prospívá při chorobách srdce i ledvin, dně, revmatismu, zažívání, kolikách malých dětí a dalších. Pěstování libečku lékařského (Levisticum officinale) je nadmíru snadné a pokud ho ještě nemáte na zahradě nebo v kuchyni v květináči, děláte chybu.


Ani s příchodem zimy nevyžaduje libeček zvláštní péči. Jestliže máte libeček doma v květináči, obvykle se pěstuje jako jednoletka. Dříve se listy libečku dávaly do bot, aby osvěžily unavené nohy.


V hostinci si pak ušlý poutník mohl dát osvěžující nápoj z libečku a řebříčku.

Pěstoval se také v klášterních bylinných zahradách, kde nalezl uplatnění jak v kuchyni, v léčitelství, tak v domácích likérech. Aromaticky výrazná bylina libeček lékařský (Levisticum officinale) je více než 6let dávána do souvislostí s milostným životem, a to díky svému. Libeček není vhodné konzumovat v těhotenství. Potřebuje běžnou zahradní půdu a slunné nebo polostinné stanoviště.


Také těhotné a kojící ženy by jej neměly používat. Není vhodný při dlouhodobé užívání. Jen relativní kontraindikací je osobní nesnášenlivost.


V Evropě se pěstoval zřejmě především v italské Ligurii. Jeden z jeho léčivých účinků podle dávných lidových mouder se týká intimní sféry neboť funguje. Je silně aromatický a má výraznou chuť, proto se používá v přiměřeném množství jako.


V obchodech je však libeček příliš drahý, proto je dobré. Pestuje sa na záhradkách ako korenie. V gastronómii sa využívajú všetky jej časti. Listy ako korenie do polievok, omáčok, šalátov, do pečenia. Latinsky: Levisticum officinale Koch.


Glosbe-Wörterbuch Tschechisch-Deutsch, Online-Wörterbuch, kostenlos. Millionen Wörter und Sätze in allen Sprachen. Found sentences matching phrase libeček lékařský.

Translation memories are created by human, but computer aligne which might. Má silný oddenek, bohatě rozvětvené kořeny, lodyha vyráží až do výše. Podává se při nadýmání a kolikách. Stanoviště: Velice se rozmáhající rostlina, vyžaduje dostatek místa na slunci až v polostínu.


Důležitá je hluboká, výživná půda. Kvete žlutozelenými kvítky. Pro svou chuť se jeho čerstvé či sušené listy využívají v kuchyni do omáček, pomazánek a polévek.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky