pátek 28. srpna 2015

Systémový postřik na rajčata

Zejména ale nesmíte zapomenout na oporu a zaštipování pažních výrostků. Fungicidy působí kontaktně (dotykově) v místě aplikace nebo systémově , kdy jsou rozváděny uvnitř rostliny. Postřik na plíseň na rajčatech a okurkách. Rajčata jsme sázeli hned po „zmrzlících“. Keříčková rajčata se dají pěstovat i ve větším květníku.


Používáte postřik na rajčata?

Loni jsme na nich měly plíseň, nevím jestli teď už není lepší se na to vykašlat a nechat to být. Mám dojem, že když postříkám rajčata chemií, že se tím popře význam domácího pěstování. Jsem v pěstování amatér, tak se kdyžtak omlouvám za hloupý dotaz. Na svilušku, ale i na třásněnku lze použít přípravek Verimec EC s krátkou ochrannou lhůtou dny.


Sviluška je drobný roztoč, který vysává listy, postupně i plody a tvoří na spodu listu pavučinky. Miluje horko a sucho a právě v letních horkých dnech je ve skleníku ideální prostředí pro jejich množení. Plíseň na rajčatech je tou nejvážnější chorobou rajčat, které nedělá problémy v některých letech úrodu zcela zdecimovat.


Mezi ty viditelné příznaky patří šedozelené vodnaté skvrny, které se vyskytují na listech, stoncích i plodech. Skvrny však postupně hnědnou a zasychají, poté se objevují i na řapících či stoncích.

Na napadených rostlinách se na spodní straně listů a vrcholech výhonů objeví jemné pavučiny. Silněji napadené listy postupně hnědnou a předčasně zasychají. Naopak na záhon k rajčatům patří měsíček lékařský , který dezinfikuje půdu a zároveň chrání před plísněmi. Pěstitelé rajčat stojí na prahu nové éry, v níž bude obtížnější než kdykoli v minulosti vypěstovat rajčata.


Důvodem je migrace nových ras plísně. Rajčatový postřik proti mšicím - příprava: Listy rajčat obsahují alkaloidy, které účinně hubí hmyz, mšice nevyjímaje. Standardně se dělí na tyčková a keříčková.


Ráno sceďte a postíkejte mšice rozprašovačem. Je možné přidat trochu mýdla. Vím, že koncentrace na rajčata při postřiku na list a plody musí být velice.


Kdy je nejlépe začít s postřikem proti plísni na okurkách a rajčatech. Jaký připravek k ochraně najlépe použít. Na základě prohlídky rajčat na zahradě (bez septoriové i alternáriové skvrnitosti) a předpovědi počasí na červenec (bez vytrvalých dešťů) jsem se rozhodl neaplikovat druhý postřik Acrobatem. Ani na SRS nejsou žádně signalizace, že by v dohledné době nějaká plíseň bramborová na rajčatech měla přijít. Případné ošetření budu řešit operativně až dle aktuální situace.


I rajčata, přestože jsou to velmi aromatické rostliny, bývají napadána mšicemi a sviluškami. Dobře působí domácí postřik zmíněný u padlí. Musíme jej však několikrát opakovat, nepůsobí totiž na vajíčka škůdců.

Jinač postřik se aplikuje na celou rostlinu. Nezapomeňte použít smáčedlo (pár kapek jaru). Preventivní postřik je důležitý, protože při napadení se už nemusí podařit chorobu zastavit. Pro první postřik bych dal systémový fungici který ochrání i nové přírůstky např. Ridomil Gold nebo zkuste postřik Ortiva, který působí i na padlí.


Na první pohled lze sice poznat, že není vše v pořádku, nicméně málokdy umíme rozeznat, co je příčinou, a jaký tedy nasadit postup pro uzdravení rostliny. Kromě napadení škůdci ohrožují rajčata choroby virové, bakteriální i houbovité.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky