pátek 21. srpna 2015

Muchovník martin

Muchovníky jsou také někdy nazývané jako indiánské borůvky. Jejich plody mají chuť podobnou borůvkám a jedlým jeřabinám. Dají se trhat do pusy přímo.


MUCHOVNÍK - INDIÁNSKÉ BORŮVKY nebo také ROZINKOVÝ STROM Vzhledem i chutí plodů připomíná nejvíce kanadské borůvky, nenáročný keř dorůstající i. Odrůdy jsou šlechtěny na to, aby na stromě dozrávaly zhruba ve stejný čas, některé i přímo na to, aby v trsech dozrávaly najednou. Nejlépe snáší i sušší místa a je nejotužilejší.

Obvykle roste přirozeně jako velký bujný keř. Opadavý keř dorůstající do výšky - m. Bobule mají modrofialovou barvu a jsou velké (až mm). Plody mají lahodou a osvěžující chuť.


Chuť je podobná borůvkám. Rastie dobre na piesčitých, hlinitých aj ílovitých pôdach, so širokým rozsahom pH. Najlepšie mu vyhovuje piesčito hlinitá pôda s vysokým obsahom organickej hmoty ( min 2- ) a pH v rozsahu 5-5.


Amelanchier alnifolia ´ MARTIN ´, vel.

Tato rostlina bývá nazývána indiánská borůvka. Její plody totiž připomínají plody. Pro muchovník vyberte na zahradě slunné místo, aby vám dobře vyzrály plody.


Pokud při výsadbě přidáte trochu kompostu do sadební jámy, pomůžete lepšímu zakořenění keře. Po výsadbě ho v suchých obdobích určitě nezapomeňte zalévat. Rýchle dodanie, skvelé ceny, kvalitné rastliny.


Je to okrasný ker, bohato kvitnúci, s jedlými sladkými plodmi. Veľkoplodá odroda s výbornou sladkou chuťou. Jedna z najlepších odrôd muchovníka spomedzi doteraz vyšľachtených. Ker bujného vzrastu, dosahujúci výšku až piatich metrov. Pre svoje silné spodné odnožovanie sa nehodí na pestovanie v tvare stromčeka.


Odroda Martin vznikla selekciou z voľného opelenia odrody Thiesen v Kanade. Dožívá se mnoha desítek let, řezem lze udržovat keřovitý charakter koruny, který nám usnadní sklizeň. U nás se pěstují tyto druhy Northline, Martin , Thiessen a Smoky.


Byla vybrána na základě velkých plodů (až 18mm) a jednotného zrání bobulí v trsu. Odrůda Martin má příjemnou a šťavnatou chuť plodů. Já mám dva koupené jako odrůdy Martin a Smoky z Bormata, až po čase jsem se dozvěděla, že jsou to bohužel jen semenáče těch jmenovaných odrůd. A naopak jsem si kdysi koupila zcela bezejmenný muchovník , zřejmě A.

Dorůstá do výšky – m, plodí na konci června. V Kanade sa pestuje množstvo domácich odrôd. Tato dřevina, původem ze Severní Ameriky, je však v českých zahradách velmi oblíbená také proto, že se takříkajíc „pěstuje sama“. Samoopelivý muchovník nenáročný. V našich podmínkách roste velice dobře, bohatě plodí.


Keře se dají využít i jako živý plot. Na jaře vám nádherně bíle kvete, koncem června plodí a na podzim se listy barví do červena. Dozrieva v polovici júna, plody majú v priemere cm. Tmavé plody jsou modrofialové barvy. Vhodný keř na slunce i do mírného polostínu.


Ponúkané sadenice pestujeme a skladujeme v ideálnych podmienkach.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky