pátek 28. srpna 2015

Kosatce po odkvětu

Riesenauswahl an Markenqualität. Folge Deiner Leidenschaft bei eBay! Schau Dir Angebote von ‪Po‬ auf eBay an. Die liebsten Fashion-Marken kaufen. Das ist bei eBay angesagt und neu.


Von Generator bis Wäsche.

Alles finden, was Sie brauchen. Wir machen die Rückgabe einfach. Výběr je opravdu velký: od ztepilých, až stotřiceticentimetrových chlapíků po nízké skalkové trpaslíky dorůstající výšky pouhých deseti centimetrů. Květy kosatců vždy po odkvětu uřízněte u země. Kosatce (irisy) po odkvětu.


Není dobré nechávat odkvetlé stvoly na rostlině. Zbytečně tak dochází k jejímu vysilování. Stejně tak odstraňujte v průběhu květenství i zaschlé či jin.


Iris je krásná zcela nenáročná trvalka - dle druhu kvete od března do července.

Je vhodná k řezu i do květináče. Po odkvětu jí necháváme na stejném místě i další roky. V květomluvě značí Iris porozumění, v Japonsku symbolizuje plodnost. Nejpozději po až letech dochází k zahuštění trsů, to je doba, kdy je zapotřebí kosatce rozsadit. Rozsazujeme je na místa, kde předtím ještě nerostly.


Nejdříve po pěti letech je možné vysadit kosatce na stejné místo. Nejlepší termín pro přesazování, u dřevin pak pro řez, je u každé rostliny doba po odkvětu. V tomto čase se snižují růstové pochody a nastává. Stačí odkopnout dostatečně velká kořen a přesadit ho do lehké propustné půdy na slunné stanoviště. Vždy odkopek sázejte poměrně mělko, jinak by mohlo docházet k uhnívání kořenů, čímž se zamezí kvetení.


Množení provádějte vždy až po odkvětu, nejlépe koncem léta. Přesazeným odkopkům zkraťte listy na polovinu a zalijte je. A tento čas je nejvhodnější pro množení. Jde o to, aby do příchodu zimy stihly kosatce pořádně zakořenit. Pokud se jedná opravdu o sibiřské kosatce (I. sibirica) nebo jejich křížence, tak jejich dlouhé listy jsou už touto dobou většinou hnědé, někdy trsy listů poléhají.


Já je vždy uřežu srpem u země, aby nebyly tak nevzhledné. Na jaře vyraší spousta nových listů. Listy můžete klidně uřezat už teď, rostlina je už nebude k ničemu potřebovat.

Důležité je vysadit tlusté. U takových sazenic se příští rok vylamuje květenství ještě před rozkvětem, aby se rostlina zbytečně neoslabovala a mohla dobře narůst. Zelenošedé listy nestříháme, jsou zdrojem živin pro podzemky.


Nedaří se jim v mokrých půdách a na zastíněných místech. Oblibené mají sluneční stanoviště nebo částečný polostín. Pozemek nesmí vyschnout, ale na druhé straně nesmí být dlouho příliš vlhký. Jakmile rostlina dobře zakoření není třeba ji dále v našich podmínkách zalévat. Všechny kosatce můžeme vysazovat na jaře, jakmile rostliny začnou rašit, zpravidla koncem března nebo začátkem dubna.


Praxe se však liší a to z dané příčiny. Největší nabídka kosatců bývá na trhu až v létě. Proto se kosatce obvykle vysazují koncem léta. Nejběžnější jsou kosatce s plochými či válcovitými hlízami, rostoucí na povrchu, či těsně pod ním.


Vhodná doba pro výsadbu kosatců bradatých nastává krátce po odkvětu. Brzy na podzim byste měli kosatce také přihnojit. Nejlépe se k tomu hodí komplexní minerální hnojivo s nízkým obsahem dusíku. Aby kosatce maximálně kvetly, potřebují po čtyřech letech přesadit.


Potom kvetou nejvíce zase druhý a třetí rok, pak by měla následovat opět změna stanoviště.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky