pondělí 24. srpna 2015

Jak pěstovat magnolii

Magnolie patří k solitérním stromům, potřebují kolem sebe velký prostor. Teprve pak se mohou vyvíjet rovnoměrně do všech stran a také tak vynikne jejich krása. Proto je potřeba si uvědomit již při kupování rostliny, jaké rozměry bude mít keř či strom třeba po dvaceti letech, a najít mu vhodné stanoviště. Kdybyste magnolii zasadili do stínu, nejspíše byste se nikdy jejích velkých květů nedočkali.


Magnolii nesvědčí přemokřená půda, kde jí hnijí kořeny, postupně pak odumírá. Mnohé z nich, a také zahradní kultivary, můžeme pěstovat i na zahradě. Magnólie mohou být i dřevinami stálezelenými, ovšem takovým se daří až v zahradách a parcích Středomoří, kde nejčastěji roste Magnolia grandiflora, pocházející ze Severní Ameriky. Jak pěstovat krásnou magnolii? Přidal: Petr Pokorny v Exteriér , Pěstování rostlin , Zahrada 15.


Tím magnolii ochráníte před mrazem a zajistíte jí dostatek vláhy. Nevýhodou je, že magnolie rozkvétají poměrně brzy na jaře a nasazené květy často poškodí pozdní mrazíky. Zvláště letos, kdy zima byla mírná a díky tomu se dřeviny brzy probouzely. Magnolie vyžadují propustnou a živnou půdu , proto je vhodné při výsadbě použít substrát pro okrasné dřeviny a rostlinu vysadit minimálně do 1x větší jamky než je původní bal.


Pokud si sami chceme substrát připravit, je dobré použít směs ze zeminy, hrabanky, rašeliny, kompostu a trochy písku. Blízko ní jsou další rostliny a jak se magnólie rozrůstá, budu ty ostatní muset zřejmě přemístit. Jinak je to nádherná rostlina, jen škoda, že nekvete déle. Chorobami magnolie netrpí a snáší i městské znečištěné ovzduší. Magnolie raději ale příliš neprořezávejte a odstraňujte pouze uschlé větve anebo větve, které překážejí a křižují se.


Magnolie se dají řezat v mládí, pokud nerostou do požadovaného tvaru. Hlínu jsem namíchala s rašelinou jak je všude psáno. Zdravím, kdy je nejvhodnějsi strihat magnolii ? Koupil jsem ji v kvetnu a okamzite zastrihnul dlouhe vyhony - ukazalo se jako dobre reseni. Netrpělivě vyhlížíte jaro a sluníčko.


Aktuálně je sice venku zima, své tělo halíte do kabátů, šálu, čepic a bund. Chcete trávit čas na své zahradě. Tak mě napadlo, zda by bylo možno magnolii pár let pěstovat v květináči zapuštěném do země, a po dosažení adekvátní velikosti ji přesadit do volné země v zahradě. Nerada bych ji ale tímto způsobem utrápila, proto Vás prosím o fundovanou radu. Díky předem za Váš čas, přeji krásný den.


Rozkvetlá magnólie je nepřehlédnutelné, okouzlující výtvarné dílo přírody. A i po zbytek roku zahradu zdobí dokonalý tvar rozložité koruny a. Jak nám nakonec v zahradnictví poradili, sázíme jí na špatné místo, průvan, vítr a mráz. Chraňte jí před větrem a hlavně zabezpečit, před mrazem. Návod na pěstování, co je, pro Magnolii nejlepší je v odkaze. Nejjednodušším způsobem, jak magnolie pěstovat, je zakoupení kvalitní sazenice u ověřeného prodejce.


Jen tak si zajistíte, že magnolie bude prospívat a bude vám dělat radost po mnoho let. Pěstovat můžete jak magnolii stromek, který vykvete v létě krásnými bílými květy, tak magnolii keř v barvě růžové či fialové, který vám vykvete na jaře. Druhy magnolie Magnolie má velmi mnoho druhů opadavých nebo stálezelených stromů a keřů. Mám magnolii Suzan, tmavě červenou, už asi roky. Dostala jsem ji v květináči v dubnu a hned ji nasázela.


Namnožte si jiřinky dříve, než je vysadíte. Ve velkém se magnólie často řízkují ze speciálně založených matečnic, kde se výchozí rostlin.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky