pondělí 24. srpna 2015

Rajčata do truhlíku

Názorně si ukážeme, jak vyštipovat rajčata , čím a jak je vyživovat a chránit proti chorobám. Doporučíme Vám vhodné prostředky pro hnojení a ochranu rostlin. Postup jak pečovat o rajčata v době růstu, tak abychom dosáhli větší úrody. Rajčata patří k nejoblíbenější pěstované plodové zelenině. Vyzrálá na slunci, voňavá a šťavnatá… taková nekoupíte ani na trhu.


Pěstování doma má samozřejmě další výhody, jako je kontrola nad hnojením a ochranou rostlin, a také výběr ze široké nabídky odrůd různých velikostí, barev, tvarů i chutí.

Díky ní můžete pěstovat i několik variant keříčkových minirajčat, vhodných do nádob a truhlíků. Nebojte se rajčata do sklenic pořádně natlačit, víc se jich tam vejde a budou mít lepší chuť. Naplněné sklenice dobře zavíčkujte a sterilujte klasickým způsobem při devadesáti stupních Celsia asi půl hodiny. Takto zpracovaná rajčata by měla vydržet jeden až dva roky. Rajčata a papriky se vysazují do nádob až po třech zmrzlých, tedy ve druhé polovině května.


Měly by mít také tmavě zelené listy a zdravé silné kořeny. Do truhlíku na balkon totiž spolu můžete umístit hned několik druhů. Stačí jen vědět, kterým to vedle sebe svědčí a které se navzájem nesnesou.


Do dna pár dírek pro odtok vody a vrazit tyčku.

Na jaře se pytel, když se ochladilo, nebo na noc, sepnul kolíčky nad rostlinou a přes den, se pytel otevřel - působilom to jako skleník. Když rajčata povyrostla a bylo už teplo, tak se přebytečný igelit, nad půdou, ohrnul dolů. Zaštipovat, vyvazovat, zalévat. Jde to i bez hnoje, ale musí se pravidelně přihnojovat. Sadím je do kyble od prášku a má osm litrů.


Do jednoho kyble jedno rajče, ale papriky můžete dát dvě. Rajčata musíte falešné listy odtrhat aby jste měl hezkou úrodu jinak budete mít plno květů, s kterých se vám neudělají rajčata. Mýlíš,limetko,je to sice hodně podobná listem,ale vzrůstem rozdílná. Především je ještě ranější,jako stupické. Jeden podstatný rozdíl je ale v počtu.


Rajčata nejsou náročná na typ půdy, ale samozřejmě je vhodnější úrodná půda, která je propustná. Ideální je dobře půdu před zasazením rajčat prohnojit. Po dokončení ještě povrch posypte základním hnojivem.


Chrání t srdce a posilují imunitu , znčné jsou i jeho antibakteriální účinky. Rajčata obsahují také velké množství antioxidantů, které chrání náše zdraví před psůsobením volných radikálů. Píšete, že jste koupila keříčkové rajčata , ale už nepíšete druh. Klasická keříková rajčata můžete zasadit do květináčů, ale i do truhlíků.


Tyčková rajčata Není problém je zasadit do truhlíku či květináče, skvěle se pro ně hodí také velké nádoby či pytel.

Jahodový špenát (Chenopodium foliosum) je nenáročná letnička, kterou pro postupnou sklizeň můžete vysévat přímo do truhlíku od března až do srpna. Konzumují se většinou nasladko, dávají se do moučníků. Ráda bych je zasadila do truhlíku a umístila na okno.


Můžete mi poskytnou nějaké rady, či tipy? Jaká vzdálenost mezi sazenicemi, jaký substrát použít, čím případně přihnojit. U teplomilných zelenin jako jsou např.


Obzvláště v situaci, kdy je několik dní zataženo a spotřeba vody se sníží, by rostlinám mohly začít zahnívat kořeny vlivem přemokření. Proto je dobré plnění zásobníku vodou přizpůsobovat počasí, případně dolévat až tehdy, kdy již rostliny vodu spotřebují. Rajčata, která si vypěstujeme sami, mají vynikající chuť, která předčí veškerá očekávání. Přitom vypěstovat si vlastní rajče nemusí být nikterak složitou záležitostí ani na balkóně panelového bytu, či doma na terase. V tomto jednoduchém návodu se zaměříme na pěstování rajčete v nádobách a poradíme jak dosáhnout pěstebního úspěchu a bohaté sklizně.


Do dlažby či betonu zeleninu nevysadíte, do nádoby ano Hlavním impulzem, proč mě vůbec napadlo, že by zelenina mohla jít pěstovat v samozavlažovacích nádobách, byla jedna z dalších návštěv v zahradnictví Lebišových. Už v devadesátých letech tam totiž v truhlících na ukázku pěstovali kedlubny giganty, jahody, dokonce i mrkev, vzpomíná nadšená pěstitelka. Rajčata vám musí vyhovovat chutí, barvou, velikostí plodů i dobou sklizně.


Do pěstování se může pustit každý, a ten, kdo nemá zahradu, najde vhodné odrůdy i pro balkony.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky