pátek 28. srpna 2015

Jak pěstovat levanduli doma

Ostříháme květy se stonky v části, kde končí lístky. Způsoby sušení levandule se nabízejí dva. Prvním je volné uložení do papírové krabice, kde vyskládáme natrhané kvítky se stonky vedle sebe a uložíme do sucha. Druhým více známým způsobem je zavěšení levandule ve svazku květem dolů.


Jak pěstovat levanduli v květináči. Pokud tedy nemáte zahradu a chcete levanduli umístit na balkon či terasu, vyberte si k tomu vhodný objemnější květináč.

Velmi luxusně a efektně se levandule vyjímá v nádobách v provensálském stylu, který snadno navodí známou atmosféru jižní Francie. Jaké pro ní zvolit stanoviště a jak o ní pečovat, abychom se těšili z krásné vůně a nádherných fialových květů co nejdéle. Jak levanduli sbírat a dále skladovat?


Někdo se pro pěstování levandule rozhodne pouze z důvodů, že chce zahradu nebo obydlí provonět, pokud patříte k těm, co ji chtějí i dále uchovávat pro všelijaké účely, věnujte dostatečnou pozornost tomu, jak budete rostlinu sbírat a skladovat. Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak můžu doma pěstovat doma levanduli. Pěstujeme při teplotě okolo °C.


Vzrostlé sazenice levandule přesazujeme po otužení na otevřený záhon. Pak z nich doma můžete vyrábět různé vonné pytlíčky, mýdla, oleje a nebo si z ní vařit uklidňující čaj či sirup. Mám levanduli již roky v paneláku a jak jsem zjistila z vašich diskusí, tak jsem jí jen trápila.

Stále jsem jí strkala do stínu na severní parapet a přitom mám okna na jih, kde je veliký žár celý den, tak jsem se o ní bála. Asi jí musím nyní nějak otužovat na sluníčko, aby jí to nepopálilo. Chcete-li začít s pěstováním levandule lékařské ze semínka, je to samozřejmě možné.


Jen počítejte s tím, že na první kvítky si chvíli počkáte. Nemusíte vycestovat na levandulovou louku, abyste si mohli dopřát pohled na tuto krásně kvetoucí rostlinu. Všeználkové - na školní zahrádce - sklizeň ředkviček V rámci aktivity Všeználek si děti založily vlastní zeleninovou zahrádku.


Pravděpodobně budete v pokušení mladou a žíznivou rostlinku velkoryse zalévat, ale i přesto ji nechte vždy před zaléváním znovu uschnout. Půda musí být na dotek suchá. Jak na svilušky, aby vám nezničily všechny rostliny na zahradě i doma Velmi rychle se množí a při přemnožení způsobují značné škody a úhyn rostlin.


Tihle roztoči jsou sice miniaturní, přesto umí zahrádkáře pořádně potrápit. Levanduli je třeba udržovat. Vypěstujte si oregano doma v květináči, nebo venku na zahradě.


Není to vůbec nic složitého. Nejvhodnější je lehký, propustný, hlínito-písčitý pěstební substrát. Semena dobromysli začněte vysazovat ven na p. Ale raději bych ji měla doma v pokoji,.


Máte ji nezaměnitelně spojenou s lány fialové levandule ? Nenapadlo Vás zkusit si takovou levanduli zasadit i doma ? Sázíme na otevřených prostranstvích, ale dejte pozor, pokud je rostlina příliš mladá (rok a méně) aby ji slunce nespálilo.

Hlavně u některých citlivých kultivarů, je to až nutnost. Alkaická půda může povzbudit produkci rostlinného oleje a květy mohou o to více vonět. Jak jsme již řekli, levanduli je možné pěstovat také doma v květináči, pokud ji nutně nechcete pěstovat venku.


Pokud se tak rozhodnete, doporučujeme květináč postavit na dostatečně prosvětlené místo, nejlépe tam, kam jde i sluneční svit. Nezapomínejte na to, že vydrží i několik dní bez vody, tudíž není nutné ji přelévat. V případě použití dobré zeminy nemusíte hnojit. Chcete mít levanduli krásně rozkvetlou každý rok? Optimální místo pro levanduli představuje sluncem prosvětlená oblast.


Můžete ji pěstovat v zahrádce, nejvhodněji u velkého kamene či stěny domu, aby byla dostatečně chráněná před větrem. Ideální čas na vysazení je na jaře. Jak správně ostříhat levanduli, aby napřesrok hustě vykvetla.


Nikdy levanduli nezastřihávejte až do dřeva, mohlo. Zdobí vám keříky levandule obsypané voňavými kvítky. Její pěstování však není n. Provence u vás doma Aneb vše o levanduli.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky