úterý 4. září 2018

Jak pěstovat rajčata v pytlích

Jak na pěstování zeleniny v nádobách? This feature is not available right now. Postup jak pečovat o rajčata v době růstu, tak abychom dosáhli větší úrody.


Proč pěstovat nejoblíbenější plodovou zeleninu na zahradě nebo na balkóně? A také chuť mají domácí rajčata nesrovnatelnou s „umělými“ plody, jež byly po celou zimu k dostání v obchodech. RAJČATA A OKURKY v pytli #128578; Loni jsem s úspěchem pěstovala rajčata a okurky ve velkých igelitových pytlích.

Lepší než do klasické země. Dolů do pytle dát hnůj a potom nato kvalitní zeminu. Tyčkové rajče lze také pěstovat ve větší nádobě nebo v pytli.


Nejvhodnější je plastový pevný pytel. Na dno pytle dáme drenáž z keramzitu. Letos poprvé zkouším pěstovat rajčata. Chtěla bych konzultovat dosavadní a plánovaný postup.


Vhodné jsou silné pytle (čiré i černé) a doporučuje se vždy ustřihnout roh, aby mohla odtékat přebytečná voda.

Během růstu rostliny vyvazujte k opěrnému kůlu či tyči. U tohoto způsobu pěstování se z půdy často rychle vyčerpá vápník a plody pak trpí suchými hnědými skvrnami. Abyste tomu zabránili, během vegetace přihnojujte vápenatými hnojivy.


Rostliny pěstované v nádobách nebo pytlích ale mají specifické nároky. Tím prvním je vhodné umístění. Rajčata milují slunce a nesnášejí přílišnou vlhkost. Důležitá je i volba vhodné odrůdy. Pro pěstování v nádobách jsou nejvhodnější ty keříkové s drobnými plody.


Náš známý také pěstuje rajčata v pytlích i ve velkých (dobře vymytých)nádobách od fasádních barev. Kdybych to neviděla na vlastní oči, nevěřila bych tomu, jakou má velikou úrodu. Jen místo kristalonem hnojí granulovaným kravským hnojem, který se mi také zdá vhodnější, než kristalon.


I bez jakýchkoli zkušeností se dá začít velmi jednoduše. Chcete-li pěstovat v pytli jahody, kupte prostě pytel substrátu na jahody, vyřízněte do něj otvory a do nich. Zhruba v polovině května, tedy po „zmrzlých“ se mohly sazeničky rajčat a další zeleniny konečně vysadit ven, ať už na záhony, do pytlů, či dostatečně velkých zavlažovacích truhlíků ( jak pěstovat právě v nich čtěte zde).


Tip: Jak pěstovat rozmarýn v květináči. Výsadbu do volné půdy provádíme, až odezní jarní mrazíky, tedy asi v druhé polovině května. Radost vám navíc mohou dělat jak v interiéru, tak i na zahradě.


Pokud je však budete správně pěstovat a věnujete jim náležitou péči.

Na balkonech a malých zahrádkách můžeme pěstovat rajčata v plastových pytlích. Ideální jsou proto kryté balkony orientované na jih nebo západ. Vhodné jsou velké silné pytle, u kterých musíme ustřihnout roh nebo udělat otvory, aby mohla odtékat přebytečná voda. V pytlích se dá poměrně snadno vypěstovat zelenina, brambory či jahody. Není to náročné, postačí na to malá plocha, a když vás taková pytlová zahrádka přestane bavit, přesunete ji o kus dál.


Nevhodnými sousedy jsou brambory, fenykl, hrách a okurky. Je třeba znát nejen to, jak se brambory v pytlích vyskytují, ale také, jak správně sklízet. Začátek sklízení je nejlepší od druhé poloviny srpna.


Stačí jen vylévat obsah nádoby a získat čerstvé brambory z ní. Z každé vysazené hlízy můžete získat asi kilogram sklizně. A proto se doporučuje v chladnějších podmínkách pěstovat rajčata v krytém prostředí.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky