čtvrtek 13. září 2018

Jak pěstovat převislé jahody

Jak přezimovat převislé jahody Starost o přezimování jahod začíná v podstatě už po jejich sklizni. Správné zazimování jahodníku je důležité nejen pro jeho samotné přežití do další sezony, ale i pro případnou eliminaci nejrůznějších chorob a škůdců. Převislé jahody jsou během posledních let stále více oblíbené. Ne každý má k dispozici velký záhon, na které by mohl jahodník pěstovat. Jahody už zdaleka nejsou jen výsadou zahrádek.


Díky mnoha pnoucím druhům, které jsou vhodné k pěstování v nádobách, se nyní z vlastních čerstvých plodů můžete těšit i na balkoně.

Keříky pnoucích jahod jsou navíc velmi dekorativní, protože kvetou a samozřejmě i plodí v podstatě od jara do podzimu. Stačí zvolit pnoucí stáleplodící odrůdu, například Maranell. Rostou v našich podmínkách.


Zbývá vám ještě jedna možnost: pěstovat jahody v květináči. V takovém případě jsou nejvhodnější převislé odrůdy. Plodí na dlouhých šlahounech, takže se výborně hodí do truhlíků i do závěsných nádob, jimiž na balkoně či terase ušetříte místo.


Jejich největší výhodou je, že plody neleží na zemi, a tak nehnijí a neplesniví. Ovšem to vše za cenu, že je musíte vyvazovat. Pokusila jsem se letos vypěstovat převislé jahody ze semen.

Kupodivu to vyšlo a já mám osazené tři závěsné květináče a jeden truhlík. Samozřejmě, že je nutné si k takovému způsobu pěstování vybrat tu správnou odrůdu. Hodí se k tomu stále plodící odrůdy, které nemívají tak husté trsy listů. Jejich výhodou je to, že můžete sklízet lahodné plody v podstatě po.


Temptation je raná odrůda vytvářející šťavnaté a sladké plody, a to v podstatě nepřetržitě od léta do podzimu. Pokud budete sázet na jaře, úroda bude první rok malá. Vhodnější je výsadba v září. Ano, pěstovat jahody v truhlíku není vůbec složité, a pokud zvolíme tu správnou odrůdu, bude to pravděpodobně jednodušší než pěstování některých druhů balkonových květin. Dokorativní mohou být tyhle truhlíky svými plody, protože květy jahod ( obvykle žkutý střed s bílými okvětními lístky) je celkem nevýrazný, a v záplavě zelených listů zaniká.


Vybíráme z obsahu: Výsadbu jahod je třeba provést včas, ať už jde o převislé jahody , popínavé jahody , nebo klasické jahody. Jak pěstovat jahody v truhlíku nebo květináči? Pořiďte si nejlépe květináč nebo truhlík s dírami ve dně.


Můžete si koupit speciální květináče na jahody , které mají více otvorů, ale není to nutné. Voňavé, červené, samotné nebo se smetanou. A ty čerstvě utržené ze záhonu chutnají nejlépe. Jen jim musíme věnovat péči. Vypěstujeme si vlastní zdravé, chutné a šťavnaté jahody.


Pro pěstování v nádobách jsou ideální převislé stáleplodící jahody. Zahrádkáři doporučují jahody obestlat vrstvou slámy nebo je pěstovat na vyvýšenných hrůbcích na černé fólii.

Mám sazenice v záhonu,sice kvetly ,ale jahody neměly a navíc ji začaly hnědnout šlahouny. Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce. S naším návodem to ale hravě zvládnete i vy! Nejen o jednotlivých druzích stromů, ale i jak a proč prořezávat a vysazovat. Ví někdo co dělám špatně?


Pokud by někdo uměl poradit jak jahody přezimovat, budu vděčná. Jak jahoda roste, produkuje šlahouny, které mají na svém konci malou rostlinu. To je způsob, jakým se jahody šíří.


Nové jahodové rostliny, kupované nebo pěstované, pochází z těchto šlahounů.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky