středa 14. března 2018

Kalina tušalaj

Jetzt buchen mit Booking. Viele Unterkünfte – tolle Preise! Ihre Buchung direkt bestätigt! Einfach, schnell und sicher buchen! Schnell und einfach zu nutzen.


Roste u nás na výslunných, kamenitých stráních, v teplomilných a mezofilních křovinách a ve světlých hájích (především teplomilných doubravách a dubohabřinách ) od nížin až do podhůří, hlavně v teplejších krajích a na vápenatých půdách.

Zajímavosti ze světa rostlin. Katalog rostlin s vyhledáváním jednotlivých druhů. Rezervace, chráněná území a jiné významné botanické lokality. STANOVIŠTĚ: Světlé lesy a jejich okraje, křovinaté stráně, na půdách čerstvě vlhkých až suchých, humózních, výživných, vápnitých, poloha slunná.


Slovo kalina je všeslovanské a souvisí s tím, že kaliny rostou na mokrých místech, plných kaluží a vody. Opadavý vzpřímený rychle rostoucí keř dorůstá až metry. Listoví je temně zelené, na rubu šedě plstnaté.


Tušalaj kvete v květnu až červnu.

Pěstuje se víc jak sto druhů tohoto keře původem z východní Asie (Čína, Japonsko), ale sáhnout můžete i po domácím druhu. Jsou to dřeviny s jednoduchými vstřícnými listy, rozšířené především v mírném pásu severní polokoule. V české květeně jsou zastoupeny druhy: kalina obecná a kalina tušalaj. Některé druhy patří mezi oblíbené okrasné keře.


Má bílé květy a její plody se podobají červenému rybízu. Oba keře dorůstají výšky a šířky cca 3m a hodí se pro volně rostoucí živé ploty a skupiny i do přírodních zahrad. Co je dýchací systém Dýchací. Botanický popis a pěstování: Opadavý, až metry vysoký keř. Borka šedohnědá, rozpraskaná, mladé větve a pupeny žlutošedě plstnaté.


Pěstování někdy je kalina středně velký poloopadavý keř, jindy až metrů vysoký stromek dobře snáší vyšší teploty, roste nejčastěji na. Chcete-li se o bylince či pupenu dozvědět více, poslouží vám jako zdroj informací herbář, kde se dozvíte vše o působení na lidský organismus. V množství okrasných keřů pěstovaných na zahradách pro krásná a zajímavá květenství se na kaliny trochu zapomíná.


Kalina: okrasný keř na zahradu. Je to škoda, protože kalina překvapí mnohotvárností opadavých i neopadavých listů a vonnými květenstvími různých tvarů. V ČR původní, ale nepříliš rozšířený keř nebo nižší strom o velikosti max.


Vyskytuje se přirozeně hlavně v teplých. Prostředek pro chronické alergie vyvolávající astma, sennou rýmu, ekzémy.

Má sedativní působení na plicní neurovegetativní systém, tlumí křeče. Sekce Thyrsoma – školkařský. Odborná literatura uvádí: pupeny kaliny pomáhají organismu překonávat působení nepříznivých vnějších podnětů vyvolávajících u citlivých osob dušnost, sennou rýmu, lišejovité změny na kůži. Plody se osvědčily i při léčbě žaludečních vředů, zevně se kalina užívá na léčbu ekzémů a vyrážek.


Vloni se na našich kalinách objevila první poupata. Jsou to mladé keře a chvíli jim trvá než se rozhodnou kvést. Poupata ale zůstala neotevřená, jakoby. Nové výhonu spolu s listy nesou jasně žlutozelené zbarvení.


Po vyzrání se přebarvují do zelena. Listy jsou široce vejčité s jemně pilovitým okrajem, na délku mají cm. Rostlina si drží zlaté zbarvení i ve stínu.


Na podzim se některé listy mění do červena a opadávají. Květy jsou malé, trubkovité a zbarvené do bílé barvy. Po odkvětu se vytvářejí červené plody.


Jedovaté sú čerstvé plody a kôra, spôsobujú človeku nevoľnosť, vracanie a hnačky. Tento eshop používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookies a bez jejich použití není schopen fungovat. Používáním tohoto webu s.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky