čtvrtek 29. března 2018

Lipový květ sběr

Die Wegbereiter für kluges Online-Shopping - jeder Kauf eine gute Entscheidung! Sicher durch den Winter. Lípa, která se stala našim národním stromem, se vyskytuje na celém území České republiky. Velmi často bývá vysazována v parcích a stromořadích.


O lípě se navíc hovoří jako o relaxační bylině, protože odstraňuje úzkostné stavy, nervové napětí a bolesti hlavy.

Ve Francii patří nálev z lipových květů k nejoblíbenějším bylinným čajům, v mnoha rodinách se totiž podává jako pravidelný zklidňující odpolední nápoj pro hyperaktivní děti. Tyto substance dokáží vyvolat pocení, rozpustit hleny a utišit křeče. Výčet léčivých účinků je opravdu téměř nekonečný. Lípa kromě toho, že si dokáže poradit se chřipkou, je vhodná při redukční dietě , podporuje činnost ledvin a žlučníku a pomáhá při bolestech hlavy.


Lipový květ je vhodné kombinovat s květem černého bezu, který má obdobné účinky. Přečtěte si proto, kdy sbírat lipový květ a jak ho sušit, aby vám ani letos tento zázrak přírody neutekl. Lípa je krásný strom, který v našich končinách roste poměrně hojně.


Vyznačuje se srdčitými listy a především květy, které jsou plné zdraví prospěšných látek.

Vychladlou směs nalijeme do kvasné nádoby, přidáme vinné kvasinky a necháme týden kvasit. Láhve uzavřeme plátýnkem, po týdnu přecedíme a dáme do nádoby s kvasnou zátkou. A tak dřív, než sáhneme po chemii, dejme si vonné thé z květu lípy, nejlépe s medem ze stejného stromu.


Poté přecedíme,(nejlépe přes plátýnko nebo plenku)uvedeme do varu, přidáme kyselinu citronovou, postupně cukr, hřebíčky a vaříme min. Jeho hlavní léčebnou vlastností je silný potopudný účinek a schopnost snižovat horečku. Lípa má totiž velmi významné účinky na naše zdraví. Rodinný penzion LIPOVÝ KVĚT se nachází v malebné vinařské vesničce.


Je nutné ho nasbírat zavčasu, nejlépe dokud jsou. Z lipového květu si můžeme vyrobit i sirup pro přípravu lahodné šťávy. Z lipových květů a listů je úžasná domácí medicína nejen ve formě čaje. Lipový čaj je také velmi účinný při močových a ledvinových potížích. Lipové květy jsou mimořádně vhodné pro děti, protože jim posilují imunitní systém a zároveň uklidňují organismus, dobře po nich i spí.


Květy můžeme používat i na přípravu domácí kosmetiky. Sušíme v načechraných vrstvách do pěti centimetrů, v dobře větrané místnosti. Výhodou lipového květu je, že poměrně rychle schne a nemá tendence k plesnivění. Usušený květ natrhejte nadrobno a skladujte v suchu a temnu.


Lipový med Lipový med pochází z nektaru lipových květů, velice často s výrazným.

Produkt: Používá se především k vyvolání pocení u onemocnění, kde je žádoucí potná kúra, jako jsou nejrůznější infekční a horečnatá onemocnění - rýma, kašel, zahlenění dýchacích cest a zánět průdušek. Lipový popel s cukrem se doporučuje vnitřně při vředech, zánětech, rakovině a jako dobrý zubní prášek (místo zubní pasty). Tinktura: se používá jako čaj. Olej: se používá hlavně ke kosmetickým účelům např.


Květy lípy můžeme kombinovat také s květy černého bezu, listy maliníku nebo heřmánkovými květy. Zevně se používá proti lupům. Pro sběr květů je vhodná lípa srdčitá neboli malolistá (Tilia cordata), ale i lípa velkolistá (Tilia platyphyllos). Zázračný lipový sirup Dokonca účinky lipového kvetu odporúčajú aj pri chorobách žlčníka a tráviaceho traktu.


Priaznivo účinkuje aj pri zápaloch obličiek, močového mechúra, riedi krv, čo má blahodárny dopad na kardiovaskulárne ochorenia. Nesbírejte je v plném květu, ale ty spíše polorozvité a spolu s listem. Vaříme asi minut a pak odstavíme a necháme stát do druhého dne.


Sbírají se kompletní květenství. Musí se sušit ve stínu bez dalšího přísunu tepla.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky