středa 21. března 2018

Saturejka pěstování

V kuchyni ji využíváme jako doplňkové koření, je například součástí provensálského koření. Lze ji také pěstovat v bytě. Je celkově oblíbenější, protože je to vytrvalá bylinka a také je aromatičtější. Osivo je možno také hustě vysévat do truhlíků nebo květináčů, a to průběžně po celý rok.


Pochází z oblastí kolem Černého moře, východního Středomoří a jižní Evropy.

Ve střední Evropě se pěstovala již v 9. Saturejka je koření, ale i známá léčivá rostlina. V našich kuchyních však chybí. Vyžadují vesměs lehké, živinami spíše chudší, dobře propustné a provzdušněné půdy a chráněné, plně osluněné stanoviště. Její příbuzná saturejka horská je vytrvalá polodřevnatá rostlina s tužšími listy a méně výrazným aroma. Jako u všech semen, klíčících na světle, je možné zakrytí nepatrným množstvím zeminy.


Na jaře se staré stonky hluboko sestřihují. Kvete od července do zámrazu.

Je velmi vhodná k pěstování na kořeninových a bylinkových zahrádkách. Pěstování Se saturejkou jsou jen zřídkakdy problémy. Hmyz její aroma nepřitahuje a skoro nikdy netrpí nemocemi. Vzhledem k tomu, že jde o jednoletku, je potřeba ji vysít. Naroste kdekoliv, kde jejími semínky.


Během května je ideální čas pro její výsev. Rostlina je nenáročná na pěstování. Nezanedbatelnou funkci má i při snižování krevního tlaku a pro lidi s mastnou pletí, kterou čistí. Mnohé jsou používány jako léčivé rostliny a koření.


Je to hustě rozvětvená rostlina, spodní část lodyhy je dřevnatící, listy jsou lesklé. Můžeme jí pěstovat venku na záhonech i doma v květináči za oknem. Důležité je, aby měla dostatek světla.


Množíme ji semenem, zřídkakdy dělením trsů. Pěstuje se dva druhy, které se liší svojí. Ideálně se pěstuje v truhlíku a na rozdíl od saturejky zahradní má ještě více silic. Charakteristická je především vytvořením m.

Sklízí se kvetoucí nať, používaná v čerstvém i sušeném stavu jako koření i léčivka. Podporuje trávení a působí proti nadýmání. Saturejce se bude dařit na slunném místě, v hlinitopísčité kypré půdě.


Nesnáší přemokřené půdy, které hrozí zejména na jaře. Nejen, že se její chuť k těmto jídlům dokonale hodí, ale dovede předcházet nadýmání, které požití čočky a fazolí většině lidí způsobuje. Kdo by neznal saturejku?


Toto koření poměrně výrazného aroma má ostrou chuť a funguje i jako léčivka. Z této bylinky využíváme především celé výhony s listy. Saturejska horská je vytrvalou rostlinou původně pocházející z oblasti Evropy a Kavkazu.


Používáme ji jak čerstvou, tak i sušenou. Přidat recenzi Hodnocení produktu Satureja montana - saturejka horská.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky