pátek 30. března 2018

Řez švestek

Slivoně produkují velmi křehké dřevo. Jak prořezat slivoň na jaře. Jednoduchý řez , kdy odstraníme větve rostoucí směrem do koruny. Letní řez švestek „ U peckovin, jako jsou švestky, je potřeba se vyvarovat jakéhokoliv zásahu do dřeva v jarních měsících a řezat pouze letním řezem, neboť je zde nebezpečí klejotoků,” uvádí se v sadařské literatuře.


Mezi zahrádkáři patří řez švestek k těm komplikovanějším úkonům.

Slivoň, jak se strom správně jmenuje, má totiž velmi křehké dřevo, navíc na. Polokmen a zákrsek Pod pojmem „švestka“ míní kniha také mirabelky a renklody. U nich platí, co se řezu týče, přibližně totéž. Pokud byste ho neprováděli každý rok, dřevina by vytvářela velké množství dlouhých prutů, které by neplodily, a navíc by silně destabilizovaly korunu.


Autor: Archiv ireceptar. Nejlepší doba pro tento řez je na počátku kvetení slivoní, tehdy se také řezné rány nejlépe zacelují za předpokladu, že jsou ošetřeny ochranným nátěrem (štěpařský vosk, stromový balzám nebo latex). Při hlubokém zmlazovacím řezu opět dodržujeme zásady Zahnova řezu.


Mám roky švestku, v létě, kdy se doporučuje švestky prořezávat, jsem tak neudělal.

Je možno řez provést na jaře, či raději počkat na období po sklizni. Zpětný řez je správně hluboký, pokud nejvyšší očka silně vyraší, z pupenů níže položených však vzniknou pouze slabší a většinou kratší mladé výhony. Ty jsou u švestek osazeny nejen listovými pupeny, nýbrž částečně i květními pupeny.


Pokud jde o řez broskví, meruněk, slivoní a švestek , postup je stejný jako u. Měly by se stříhat jen v období, kdy už mají. Prunus domestica) a dostaly se k nám pravděpodobně z Přední Asie. Následný řez se skládá z odstranění větví, které překračují vhodnou délku.


Mnoho z původních švestek tvoří stromy, které jsou s křivými kmeny,. Vyřežeme všechny křižující se a zahušťující větve, dlouhé kosterní větve zakrátíme asi na polovinu a boční výhony zkrátíme na dvě očka. Dlouhé větve musíme zakracovat tak, aby poslední horní pupen byl listový a ne květní. To proto, aby se po řezu měla možnost větev prodlužovat.


Tento řez se provádí v době rašení a nakvétání. Hlavní věcí, kterou chceme udržovacím řezem dospět, je vypěstování silných kosterních větví. Plodné větve a terminál by neměl přesáhnout délku cm. Ačkoliv švestka spadá do kategorie stromů náročných na výživu, nemusíme to s hnojením švestky přehánět, protože většina živin se.


Pěstování a vedení vinné révy je pro mnohé zahrádkáře opravdovou vášní. Révu lze ji vysadit, stejně jako chmel, u.

Pecka švestek je protáhlá a špičatá na obě strany. Pološvestky – mají měkčí dužninu a jsou kulatější než švestky pravé. U starších slivoní a švestek odstraňujte zahušťující patra koruny a suché větve (není třeba provádět detailní řez). Na obrázcích vidíte strom před a po řezu. Meruňky někdy řez nesnesou a pěstitelé se mohou domnívat, že je lepší je neřezat vůbec.


Ve skutečnosti je třeba řez správně načasovat, pak stromům neublíží. Ideální doba pro letní tvarovací, prosvětlovací řez nastává ihned po sklizni. Pokud jej nestihnete, kvalitní plody zajistí tzv.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky