středa 21. března 2018

Vertikální pěstování okurek

Proč vertikální pěstování okurkám svědčí? Protože okurka je popínavá liána, a když se pne po síti, velmi dobře prospívá. A i když je vertiko systém časově náročnější a nákladnější, výhody, které má oproti běžnému pěstování okurek v rovině, to bohatě vynahradí. Poradíme, jaké tedy jsou výhody a jaké zásady bychom měli dodržovat při pěstování okurek na síti.


Pro pěstování okurek nakládaček nepotřebujeme rozsáhlé kryté prostory, protože je lze bez problémů pěstovat i venku na zahradě. Aby rostliny vydržely na záhonu dlouho a my sklidili spoustu okurek, musíme znát jejich požadavky na prostředí a pěstování. Na horní laťku upevníme síť nebo provázky. Vertikální pěstování šetří místem a je prevencí proti chorobám této oblíbené a velmi plodné zeleniny.


Nepřízní počasí trpí okurky nakládačky i polní salátovky, které pěstujeme na venkovních záhonech. Dobrý den, velikost (lépe řečeno malost) zahrádky mne donutila k pěstování okurek jiným způsobem. Pokud máte šikovného muže nebo si sama dokážete. Pěstování velkých okurek na tyčkách, znám ze skleníku. Tak letos vyzkoušíme pletivo a nechám je volně růst.


Venku volně na tyčkách jsem okurky neviděla. Osivo mořené přípravkem Previcur 607SL značně zvyšuje odolnost salátových okurek proti černé hnilobě a jejich vadnutí. Na venkovních záhonech prospívají na slunných a před větrem chráněných místech. Protože se jedná o popínavou „ liánu “, je tento způsob pěstování volbou daleko lepší, než je ten běžný. Když se pne po síti, velmi dobře prospívá.


Okurka je popínavá liána, a proto jí vertikální systém pěstování na záhonu i ve fóliovníku svědčí. I když je vertiko systém časově náročnější a nákladnější, má oproti běžnému pěstování okurek v rovině velké výhody. Zajistí pevné uchycení okurek ve vertikální poloze pro maximální výnos plodů. Vertiko systém je sice časově náročnější a také o něco nákladnější, ale má zato nesporné výhody, oproti běžnému pěstování okurek na rovině. Větší vzdušností chráníme okurky proti plísni okurkové, získáváme dostatečné množství čistých zdravých plodů, a. Zpočátku takové lůžko vypadá jako květinová lůžka a pak připomíná malou chatu.


Dobré výsledky má i vertikální pěstování (Vertiko systém). Porost je lépe provětráván, listy rychleji osychají, snadnější je i chemická ochrana. Při zachování pravidel pro pěstování salátových okurek by neměl být problém udržet je v dobrém zdravotním stavu za minimálního použití chemických přípravků. Půdu pro pěstování okurek můžeme vyživit kompostem, či chlévskou mrvou. Pro okurky jsou vhodnější teplé (humusem a kompostem vyživené), středně těžké půdy.


Výhody pěstování na síti. Okurky neokopáváme příliš hluboko. Na malém prostoru se vypěstuje více okurek. Plody jsou čisté, nejsou znečištěny od hlíny.


Sklizeň je jednodušší a lehčí. Možná je to neuvěřitelné, ale i na balkoně můžeme vypěstovat dostatek okurek. Využijeme toho, že okurky šplhají do výšky.


Jak udělat mřížoví pro okurky s minimálním úsilím a náklady, a tím vytváří robustní a odolný design, aby se blíže podívat. Při pěstování okurek na plodiny s cílem usnadnit jejich péče a získat bohatou úrodu konstrukci mřížoví. Jestliže se nám klasické pěstování neosvědčilo, pak na dřevěný rám připevněte kus pletiva, který se používá na stromky proti okusu.


Obzvláště vertikální pěstování pak předchází tvorbě plísní. Od začátku okurky pravidelně zaléváme, ovšem dosud neplodící rostliny není třeba vyloženě přelévat, dokonce je to nevhodné, pokud však okurky již plodí, neřku-li jsou v plné plodnosti, zaléváme denně a hojně, stejně jako například plodící papriky. Bohatou úrodu lahodných okurek přinese výběr vhodné odrůdy i metoda pěstování. Holman, který se pěstováním a šlechtěním okurek profesionálně zabýval přes let, poskytnul čtenářům iReceptáře cenné rady. Pletiva a sítě) Hodnocení produktu:.


Síť pro pěstování okurek.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky