úterý 27. března 2018

Trvalky do stínu

Tyto druhy proto nyní již neuvádíme. Záměrně jsme vynechali i všeobecně známé rostliny, jako je dlužicha, bergénie a bohyška, které se pěstují hojně, a zaměřili jsme se na méně známé trvalky. Toulavý stín je ideálním místem, daří se zde kakostům, hostám, plicníkům, čechravám a řadě dalších trvalek. Podle toho musíme přizpůsobit výběr konkrétních druhů rostlin, v zásadě však neexistuje místo, kde by nemohla růst (a samozřejmě také kvést) nějaká trvalka.


Máte zahradu ve stínu či polostínu a myslíte si, že bez slunce zůstane jen tmavým koutem? A vy přitom sníte o romantické zahradě plné květů v.

Mnohé trvalky jsou však pro stín jako stvořené: nejenže kvetou, ale bývají ozdobné i tvarem či barvou olistění. V takových partiích se často příliš nedaří ani trávníku, ale vhodný výběr rostlin vás zbaví starostí. Právě tam se bude dařit trvalkám.


A já se přimlouvám za begonii. Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky.


Můžete zvolit dle výšky od nízkých skalniček až po druhy vhodné k řezu či k sušení. Od jara do podzimu vás těší listy, v létě se rozvinou květy a pak listy zežloutnou a zatáhnou se. Na místě zůstane prázdné místo, které mnohým nevyhovuje.

Proto v jejich blízkosti vysaďte okrasný keř do stínu, který bude mít celoroční efekt a jarní cibuloviny pro časný jarní efekt. Stínomilné trvalky můžeme rozdělit do několika skupin: v první jsou především cibuloviny a hlíznaté a oddénkaté rostliny, které raší a kvetou brzy na jaře a začátkem léta zatahují. KS POPELIVKA PŘEVALSKÉHO - Ligularia przewalskii. V kategorii trvalky do stínu jsme našli 5rostlin, které naleznete v českých zahradnictvích.


Jako první mi všichni radili sázet do stínu jehličnany. Inu, proč ne, před domem chceme s manželem mít nějaký ten jehličnatý strom, na který o. Nejlépe je jí ve stínu , plné slunce nezvládá. Má krásné vějířovité listy, jako kapradiny v tom nejhlubším lese. Na rozdíl od nich ovšem nepotřebují nadměrnou vlhkost. Hodí se i do skalky v polostínu.


Na jaře se vyplatí odřezat poničené staré listy, aby narostly nové. Pěkné z loňska můžete nechat. Ve stínu mám kapradí, žlutou plazivou hluchavku (pitulník), srdcovku, orlíčky, vrbinu, čemeřici, bergénii a kokořík.


To u nás nežerou, nebo aspoň ne moc. Máme-li na zahradě zastíněná místa, kde běžné rostliny živoří, můžeme je osázet stínomilnými trvalkami. Do velké rodiny trvalek však patří i takové druhy, které vysloveně potřebují stín. Odrůdy fuchsie Velmi odolné a nenáročné jsou všechny druhy a odrůdy fuchsie (Hosta).


Zahrada, která je ponořena po většinu dne do stínu, nemusí být bez života.

Trvalky vhodné do stínu. Stejně jako její ostatní části, které jsou po celý den zalité sluncem, může hýřit barvami. Pokud zvolíte správné a dostatečně odolné rostliny, kterým tyto nepříznivé podmínky nevadí, dokážete i jinak nehostinnou plochu proměnit v romantické zákoutí.


Jsou proto ideálními kandidáty pro růst ve stínu domů, ve vnitřních dvorech či pod stromy – za předpokladu, že je půda dostatečně vlhká. Vodné trvalky ale lze zasadit i do problematických míst, jakými je suchý stín pod živými ploty z tisů či tújí (například brčál, zázvor český - áron či hvězdice velkolistá). Kdo mi poradí jaká trvalka je nejvhodnější do celodenního stínu ? Jedná se o roh podél baráku kam za celý den nezasvítí sluníčko.


Pohledné a nenáročné hluchavky poslouží jako půdopokryvné rostliny na polostinných místech pod dřevinami, kde vytvoří krásné koberce. Takže jehličnany do stínu nejsou žádná sláva. Možná zkusíme jeden ze smrčků, který prý dle jednoho prodejce stín zvládne ( Smrk ztepilý Tompa , Picea abies Tompa ), ale vyroste pouze do jednoho metru, což je docela málo.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky