úterý 20. března 2018

Řepa pěstování

Pěstitelé mají v dnešní době díky šlechtitelům na výběr z široké škály odrůd. Ty se vyskytují jednak ve dvou tvarových variantách, a to v kulovité a polodlouhé a pak v také mnoha barevných variantách. Věřím, že pěstování zeleniny posiluje tělo i ducha a otevírá naše srdce. Skrze půdu a práci na čerstvém vzduchu se stáváme lepšími lidmi. Válcovité odrůdy jsou obecně méně sladké, s výraznější řepnou chutí.


Zahrádkáři oceňují zejména novější odrůdy, u nichž byly zcela odstraněny tzv.

Tato zelenina je totiž velmi zdravá. Metodika byla vytvořena v podpůrném programu 9. Pěstovala se již za dob starých Římanů. Může být vhodnou pomůckou rovněž pro menší pěstitele, také pro agronomy střed-ních podniků, zemědělské poradce. Obvykle ji vyséváme na konci dubna či na začátku května, jakmile odezní poslední mrazíky.


Obsahuje velké množství minerálních látek. Je vhodným doplňkem v kuchyni, přidává se k masu. Není vhodná při onemocnění ledvin a žlučníku.


Pro pozdní sklizeň a uskladnění přes zimní měsíce, se vysévá až v průběhu května.

Vysévá se do řádků, které jsou od sebe vzdálené cm. Hloubka výsevu je cm. Délka klíčení je dní a více. Ovšem není řepa jako řepa.


Proto dejte raději přednost té z vaší zahrádky, která vám zaručí kvalitu a čerstvost, před tou z obchodu. Pokud se bez řepy neobejdete ani vy, vypěstujte si svou vlastní. Výtečná je i vařená či čerstvá, kdy slouží přímo jako přírodní posilující lék.


Od cukrovky se liší poddruhem. Má menší počet listů ne cukrovka, kratší a tenčí řapíky. Cukrová řepa (Beta vulgaris var. altissima) je dvouletá zemědělská plodina z čeledi laskavcovitých. Pěstuje se jeden rok, je řazená mezi okopaniny.


Beta vulgaris) je významná dvouletá hospodářská plodina z čeledi amarylkovitých řadící se mezi okopaniny. T ato rostlina pochází ze Středomoří. Staří Římané ale konzumovali jen její listy a stonky, neboť bulvu považovali za lék a jako takovou ji i požívali. Nemá zvláštní nároky na půdu, jen nesnáší půdu čerstvě vyhnojenou. Více o pěstování , výsevu, jednocení, zálivce, sklizni a léčivých účincích na mém videu.


Křen (Cochlearia armoracia), salátová řepa , kozí brada, hlízový celer, ředkvička a podobné jedlé kořeny, čerstvé nebo chlazené eur-lex. C, ale je velmi cennou zeleninou pro vysoký obsah organických kyselin a pektinů.

Nesmí se ovšem nechat v zemi dlouho, jinak bulvy zdřevnatí a budou fakticky nepoužitelné. R, ale nejvyšší výnosy dává v oblastech s rovnoměrným přídělem srážek. Půda může být jak jílovitá, tak středně těžká, vždy by ale měla být živná a humózní s optimálním mírně zásaditým pH a nevadí ji plné slunce. Prospívá při léčbě hypertenze, arteriosklerózy a dalších onemocnění srdce a krevního oběhu.


A navíc – tento přírodní všelék je i velice chutný. Vyzkoušejte malínský víceletý způsob pěstování , nebo novější jednoletý. Domovem křenu selského ( Armoracia rusticana ) je jihovýchodní Evropa.


Do střední Evropy se dostal už ve 12.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky