úterý 28. března 2017

Pěstování rajčat na balkoně

Na klasickém panelákovém balkoně vám porostou i rajčata tyčková, jenže těm už truhlíky nestačí. Pro jejich pěstování použijte květináče s minimálním průměrem čtyřicet centimetrů a hloubkou třicet centimetrů. Složení půdy je stejné jako u balkonových rajčat.


Samozřejmě i zde platí, že vhodným prostředkem pro pěstování jsou samozávlahové nádoby. Kdo nemá k dispozici kousek půdy, často pěstuje rajčata na balkónech. Ne všechny druhy jsou pro toto pěstování vhodné. Pokud vyberete odrůdu, které balkónové podmínky nebudou vyhovovat, pravděpodobně vám zajde. Při výběru se poraďte se zkušeným zahrádkářem nebo s odborníkem.


Pěstování rajčat na balkóně není nic složitého, ale chce to trochu trpělivosti a šikovnosti. Chybí vám některé důležité příslušenství nebo pěstitelské potřeby? Sháníte semena některé z odrůd rajčat ? I na balkóně si můžete vypěstovat celou řadu druhů zeleniny včetně rajčat.


Pro úspěšné pěstování rajčat na balkonech je nejdůležitějším kritériem volba místa. Ideální je balkon orientovaný na jih nebo zápa navíc zakrytý střechou. Nechybějí nikde na zahrádkách v teplejších oblastech, ale ani v oblastech s poněkud drsnějšími. Rajčata patří mezi nejoblíbenější druhy zeleniny. Brně, orientace výcho 7. Postupem pokus omyl jsem.


Na rozdíl od pěstování rajčat ve skleníku nebo přímo na zahraádce však při pšstování na balkonech dochází k daleko nižšími výskutu houbových i plísňových chorob rajčat, především díky podstatně suššímu klimatu , které na balkonu nebo terase panuje. Klidně se Vám tedy může stát, že budete na záhoně likvidovat zbytkly napadených rostlin, zatímco rajčata na balkoně krásně porostou. Dnes se podíváme na to, jak i na balkoně vypěstovat sladká a vitamíny nabitá rajská jablíčka. Základní pravidla pěstování rajčat na balkoně Ačkoliv si většina z nás nemůže vybrat, na jakou stranu má orientovaný balkon, rajčátkům vyhovuje světlé a dostatečně slunné místo.


Při pěstování rajčat na balkóně vám samozavlažovací truhlíky ale především ulehčí péči. Aby rajčata dobře rostla a především plodila, potřebují hodně vody. Díky samozavlažovacím truhlíkům nebudete muset zalévat tak často a rostliny stále budou v nejlepší kondici.


Jde asi o nejoblíbenější zeleninu, není proto divu, že kdo má šanci a prostor, pěstuje si. Stačí jen vědět, jak se o rostliny správně postarat. Sleduji tyto stránky, již delší dobu, hlavně příspěvky o balkonovém pěstování plodové zeleniny v jakýchkoli nádobách.


Nejvhodnějším pro domácí pěstování je rajče keříčkové. Tyto odrůdy jsou sice menšího vzrůstu, ale nemusíte se bát, že budete mít nedostatek plodů. Mezi další doporučované typy pro domácí pěstování patří Cherrola, Gold krone nebo Minigold. Důležitou trojicí pro pěstování rajčat na balkóně je tedy dostatek světla, sucho a závětří.


Jak pěstovat rajčata na balkoně ? Každého někdy napadne, že by si mohl něco hezkého vypěstovat, bohužel ne všichni mají to štěstí mít vlastní zahrádku či zahradu, nebo dokonce skleník , přesto si rádi něco vypěstují, i když mají třeba jen malý balkon. Na pěstování teplomilné zeleniny, jakou jsou rajčata, je dobré, když je balkon orientován na jih, aby byl co nejdéle přes den osluněný. Málokterá zelenina nám nabízí na pěstování tolik rozličných odrůd a forem než rajčata. Toužíte po vlastní úrodě, ale nemáte zahrádku? Mam ted na balkone ruznych odrud rajcat, z toho jedno je experiment, od ktereho jsem si mnoho slibovala.


Bohuzel zadne z jeho rajcat neuzraje, vsechny plody trpi na hnilobu. Tohle jsem uz jednou na balkone zazila se SanMarzanem. Uzasna rostlina, neskutecne mohutna, plodna… ale neuzralo mi ani jedno rajce, vsechna uhnila.


Semena rajčat, která budeme pěstovat v nádobě na balkóně, nebo na terase, vyséváme koncem března. Výsadba bude barevnější a mnohdy také odolnější. Pro pěstování rostlin na balkoně je možné použít nejen běžné květináče z pálené hlíny, ale i jiné druhy nádob, například z kameniny, keramiky, glazované nádoby, nádoby z umělého kamene, dřeva, plastu, betonové tvarovky, plechovky, soudky či košíky s vnitřní fólií včetně závěsných, ale samozřejmě i balkonové a samozavlažovací truhlíky.


Pro zdravý vývoj a růst rostlin nejsou barevnost a tvar nádoby podstatné.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky