středa 29. března 2017

Postřik na papriky

Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR. Vyzkoušejte praxí ověřený tabákový výluh na mšice. Papriky jsou považovány za jednoleté rostliny. Zkuste je ale po sklizni nechat v květináči za oknem a uvidíte, zda z nich náhodou nebudou dvouleté či víceleté. Z papriky sklidíte více úrody, než sami očekáváte.


Dejte však pozor na napadení škůdci, ke kterému jsou nejnáchylnější.

Otázka: Na plodech zelených paprik jsou poměrně velké hnědé fleky. Vypadá to jako hniloba, fleky jsou suché. Vařte dvě až tři minuty. Pak odstavte na hodin. Výluh přelijte přes jemný cedník nebo plátno, přidejte alkohol, nalijte do rozprašovače a můžete použít k postřiku.


Záleží na tom, jak dobře si postřik namícháte a jak moc jsou rostliny mšicemi napadené. Důležité je postřiky aplikovat pravidelně, nejlépe jednou týdně, protože mšice se velmi rychle množí. Stříkáme proti plísni bramborové, která napadá brambory, ale i plodovou zeleninu jako jsou rajčata, na kterých se projevuje šedými skvrnami na listech a následně i plodech.


Ty nedozrávají, hnědnou, jsou svraštělá a opadávají.

Pokud plody neopadnou jsou stejně nepoživatelné. Pokud je vaše domácnost aspoň zčásti kuřácká, nevyhazujte cigaretové nedopalky do koše. Vyrobte si jednoduchý postřik tak, že ve vodě vyvaříte vajgly. Na malé, ale odolné puklice a štítenky, u kterých i důmyslnější metody selhávají, je tu líh.


Ten nařeďte v poměru : čistou vodou. Z rostlin tyto úporné škůdce sundáte vatou namočenou v roztoku. Cca 2-týdny po vysázení. Od vývinu plodů, každých 5-dnů. Asi půl kila kopřiv naložte do pěti litrů vody a louhujte celý den.


Tento postřik se nehodí na cibuli nebo luštěniny, kterým by ublížil. Postřik z kopřiv je jedním z nejúčinnějších. U rajčete, papriky nebo i ostatní zeleniny se během dozrávání velmi často vyskytují na plodech menší nebo větší skvrny až propadliny připomínající houbovou chorobu.


Nejedná se však o chorobu, ale o fyziologickou poruchu rostliny v příjmu vápníku. Kromě papriky jsou to rajčata, brambory, lilek a tabák. Prvním příznakem napadení na paprice je celkové žloutnutí rostlin. Plody, které se vytvořily až po infekci rostliny, jsou drobné a obvykle se v nich nevytvářejí semena.


V extrémně teplých a suchých letech může dojít k. Je nutné ošetřit i spodní stranu listů.

Decis AL, ovoce a zelenina Insekticidní přípravek v ředěné formě v rozprašovači vhodný k přímému použití na mšice, molice, ploštice, vrtule, mery, ho. Dole pod papriky dáte na zem pomačkané noviny, které mšice zachytí. Jak budete rozprašovačem stříkat, mšice to úplně smyje dolů.


Původně jsem dostala radu, ať vyzkouším mýdlo, je dobré, ale Jar je rychlejší. Mšice i Jar, zachytí dole noviny. Vhodným hnojivem na papriky je vyzrálý kompost, nevhodná jsou dusíkatá hnojiva.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky