čtvrtek 23. března 2017

Kdy sbírat ořechy na ořechovku

Ořechy předem namočte na 2-dny do vody. To samé je dobré udělat s citrónem, aby z kůry vyprchaly chemické látky. Tu správnou ořechovku připravíte jen z ořechů v takzvané mléčné zralosti, tedy ještě měkkých a obalených brčálově zelenou slupkou. Jen z takových vyrobíte ořechovku, které stopečka denně podpoří zdraví, hlavně trávení, a chuť k jídlu.


Jak tvrdili už naši předkové. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství. Zavážem, postavíme na slunce na týdnů.


Svaříme cukr s trochou vody. Na podzim shodí množství listí, kterému se na kompostě moc nelíbí, protože obsahuje mnoho tříslovin s fungicidními vlastnostmi, které zabraňují po dlouhý čas jeho biologickému rozpadu. Jsou však situace, kdy nemáme na vybranou. Jako nouzovou variantu můžeme setřásání zvolit ve chvíli, kdy dlouhodobá předpověď počasí není příznivá (deštivé počasí) a ořešák máme od bydliště příliš daleko na pravidelný sběr.


Jana si pravidelně nakládáme zelené ořechy na ořechový likér (ořechovicu nebo ořechovku ). Ořechovka pročišťuje žaludek, játra a krev. Před naložením se ořechy buď důkladně propíchají třeba jehlicí na pletení, kuchařským teploměrem, špendlíkem atp. Kdy sbírat vlašské ořechy Ořešák královský, nebo také vlašský, dorůstá až m. Je to jeden z našich největších a nejmohutnějších stromů.


Na oblíbený ořechový likér z měkkých jader nezralých vlašských ořechů se sbírají zelené vlašské ořechy od sv. Pak už budou příliš pevné. Vše vaří se, až sardele jsou rozvařeny, a nechá pak vychladnouti. Omáčka sleje se pak do lahví a koření se do nich přiměřeně rozdělí.


Dobře zazátkovaný a zapečetěný drží se tento catchup velmi dlouho a počne se používati teprve po několikatýdenním uležení. Nezralé ořechy rozkrojíme na čtvrtky a namočíme na hodin do vody. Po uplynutí této doby vodu slijeme a ořechy vložíme do láhve, nebo do větší sklenice.


Někdo nechává ořechy v rubině dozrát v uzavřeném igelitovém pytli, slupka potom povolí a odstraníte ji snáze. Sklizené ořechy zbavené rubiny je třeba ještě dosušit 3-týdnů v jedné vrstvě na světlém a vzdušném místě. Fáze 1: Natrhané zelené ořechy omyjte, osušte a nakrájejte (buďte při krájení opatrní, některé ořechy jdou krájet hůře, tak ať se nezraníte nožem).


Omyté a rozkrájené ořechy vložte do větší lahve, přidejte koření a alkohol a na slunném místě nechte 3-týdny stát. Směs v lahvi krásně ztmavne a začne vonět. Když je vše hotovo, měla by být tekutina tmavě hnědá (ne zelená). Celý recept Hynkova ořechovka TDE.


Proto, než půjdete na piniové ořechy , musíte znát pravidla pro jejich sběr, stejně jako načasování. Zhroucení kužele kužele se vyskytuje v září a říjnu. Načasování je trochu plovoucí a závisí na tom, jak příznivé počasí je v této sezóně.


Rozkrájené ořechy vložte do velké láhve a zalijte alkoholem. Na tento recept se musíme důkladně připravit. Zcela zásadní je doba, kdy se ořechovka nakládá, je to vždy podle tradice v období od Sv.


Myslím si, že na výrobu ořechovky je už pozdě. Musí být měkké, uvnitř bílé a slizovité. Pohled na dozrávající ovoce je velmi příjemný.


Krásné zelené ořechy lákají ke sběru ještě před tím, než dozrají.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky