pátek 31. března 2017

Jak pěstovat ostružiny

Protože ostružiny, obzvlášť v dlouhém, suchém létě, rostou velmi rychle, je snadné se nechat unést. Moderní, chutné a beztrnné odrůdy však stojí za to pěstovat. Kulturní typy svůj domov mají hlavně v Severní Americe. Jsou poměrně nenáročné, vydrží i teploty do mínus dvaceti stupňů.


Jediným zádrhelem, se kterým se při pěstování můžete potkat, jsou choroby.

Na průvanu totiž nebudou. Ostružiníky i maliníky často trpí především virózami. Jak pěstovat ostružiny 21. A pochutnat si na ostružinách můžeme i doma – stačí začít pěstovat ostružiník.


K drobnému ovoci patří i maliny a ostružiny, kterým se u nás začíná věnovat stále větší pozornost. Rostliny je potřeba vysazovat alespoň s metrovým rozestupem mezi sebou. Pěstování ostružin : výsadba, vyvazování k opoře, řez.


Pokud pěstujete víc řa pak.

V mnoha oblastech světa rostou divoce v lesích a na pasekách, pěstované odrůdy mají. Pro pěstování na dvorcích a zahradách byly vyšlechtěny velkoplodé odrůdy s lahodnými plody, které jsou často i bez trnů. Patří mezi ně například ostružník křovitý (Rubus fruticosus). Maliny, v posledním období i ostružiny, jsou oblíbené ovoce pro svou vynikající chuť a různé způsoby využití. Navíc na jejich pěstování nepotřebujete velkou zahradu, a jakmile se vám podaří vypěstovat první plody, už se jich nevzdáte.


V jedné nádobě namícháme suchou směs z mouky, cukru, vanilkového cukru a prášku do pečiva. Poradíme vám, jak vybrat nejvhodnější odrůdu a kam maliník nejlépe vysadit. Mezi hlavní nevýhody maliníku patří mimořádně krátká trvanlivost plodů. V trvanlivosti plodů jednotlivých odrůd jsou sice rozdíly, ale obecně patří maliny mezi ovoce, které nesnáší delší skladování. Zhlédněte tyto videonávody.


Pro terasy se sice hodí svými skromnými životními potřebami, ale pokud se pro jejich pěstování rozhodnete, musíte mít především odpovídající prostor. Existuje celá řada výnosných odrů které lze pěstovat na opoře i volně. Poté šťávu přes řídké plátno přecedíme, a to tak, aby zbyly jen jadérka.


Necháme ji hodin stát, pak opatrně slijeme (usazeninu použijeme třeba do marmelády). Na litr šťávy přidáme kg cukru a vaříme asi minut. Horkou šťávu plníme do vypařených lahví a ihned zazátkujeme.


Rostoucí ostružiny, nejbližší příbuzný malin, jsou v našich podmínkách stále oblíbenější.

Je zajímavé, že v Evropě je tato plodina pěstuje celoročně, ale v Americe je miloval víc než jiné plody. Ostružník (latinským názvem Rubus) je keř, jehož plody se označují jako ostružiny nebo maliny. My se v dnešním článku zaměříme na černé ostružiny.


Maliny a ostružiny Bez řezu vám neporostou a nebudou plodit. U obou je potřeba prořezat staré výhony a ponechat jen mladé – a to buď již na podzim (než přijdou první mrazíky), anebo potom na jaře (jakmile skončí mrazy). Beztrnné ostružiny představují nový ovocný druh, který se začal pěstovat v posledních desetiletích. Jeho výhony dorůstají běžně.


How je , což znamená, že na jednom článku se podílí více autorů. Na vytvoření tohoto článku se podílelo 4. Bio zahrada: jak pěstovat drobné ovoce bez chemie Jahody, maliny, ostružiny, angrešt, rybíz, kanadské a kamčatské borůvky, brusinky, arónie, aktinidie, dřín, rakytník a další, méně známé drobné ovoce, můžete na zahardě pěstovat bez použití chemických prostředků. Vyplatí se nám pěstovat ovoce a zeleninu, kterou máme velmi rádi, ale která je drahá, špatně se shání, dlouho nevydrží a nejlepší je především čestvě utržená.


Sepsala jsem (velmi subjektivní) seznam, ale třeba se bude hodit ještě někomu dalšímu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky