čtvrtek 2. března 2017

Okurky kvašáky

Feferonku netřeba,kdo nechce pálivé okurky. Steriluji na stupňu C,tak,aby jenom chytly víčka cca min. Teď už to dělám tak,že to steriluji v MV troubě na plný výkon 900W min.


Zatímco normální rychlokvašky musíte během dnů sníst. Já jsem s těmi svými dokonce vyhrál malou sázku.

Bylo to v květnu, kdy mi v jedné restauraci nechtěli věřit, že mám kvašáky. Ochutnali a vyhrál jsem. Kvašené okurky (ostatně i jako kvašené zelí a jiná zelenina) přispívají k tvorbě zdravé střevní mikroflóry, organizmus z nich dobře získává minerály. Zvláště v létě kvašáky osvěží tělo i mysl.


Spolu se zeleninou nakrájenou na kolečka naskládejte do vyvařené okurkové sklenice, sudu, kvašáku nebo jiné nádoby, ve které chcete mít okurky. Tak se na úrodu také společně podívejme. Proto se zahrádkáři pídí po různých semenech a vyměňují si zkušenosti s úrodou.

O trochu větší do buchty, do bramboráku, neb lodičky něčím naplnit a upéci, cukety jatečních velikostí dostávají u nás slepičky. Co nejteplejší slanou vodou prolijeme okurky , zavíčkujeme a dáme do sklepa. Za měsíc máme kvašáky hotové ke konzumaci. Vytvořený zákal není na závadu. This feature is not available right now.


Rychlokvašky neboli kvašáky jsou oblíbená pochoutka, kterou si snadno připravíte i doma. Napoprvé to možná bude trochu metoda pokus-omyl, pro příště už ale budete přesně vědět, jak dlouho nechat okurky kvasit a kdy je nejlepší čas je otevřít ke konzumaci. A nenechte se odradit jako poprvé. Zalijeme vlažným nebo studeným nálevem. Kvašáky recepty, které budete milovat.


Po naplnění zalijeme nálevem, může být i teplý. Hrnec zatížíme, aby okurky byly potopené v nálevu. Asi po dnech můžeme kvašáky k. Očistí se a namočí na několik hodin do vody, aby.


Okurky máme, budu dělat další.

Po 8-dnech jsou vhodné ke konzumaci. V chladu se zastaví jejich kvašení. Sníží to případnou hořkost okurek. Do velké nádoby, vymyté horkou vodou. Sklenici přikryjeme prodyšnou tkaninou, např.


Prokládáme koprem, vinným listem a křenovým listem. Ačkoli okurky máme rádi, kusů denně je i na nás moc. Ačkoli není úplně obvyklé používat salátové okurky na nakládání, nemusíte se bát.


Postupně nastane mléčné kvašení , tekutina se zakalí, okurky změknou a dostanou příjemně nakyslou chuť. Zakryjeme celofánem a necháme v pokojové teplotě, už druhý den je můžeme začít konzumovat. A každý má svůj tajný recept.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky