pátek 28. října 2016

Indiánská borůvka

Hotels in Bohinjska Bela reservieren. Schnell und sicher online buchen. Jetzt buchen mit Booking. Viele Unterkünfte – tolle Preise! Ihre Buchung direkt bestätigt!


Einfach, schnell und sicher buchen!

Muchovník – indiánská borůvka Muchovníky pěstujeme jako okrasné dřeviny, které jsou na jaře obsypané výraznými bílými hvězdičkami květů. V Severní Americe se však pěstují především pro své chutné a na vitamíny bohaté plody, známé pod názvem indiánská borůvka. Indiánská borůvka , někdy se také můžeme setkat také s názvem aljašská borůvka či rozinkový strom. Nebo s českým výrazem muchovník. Takže téměř 1 plodí, i když ostatní ovoce postihnou mrazíky v době květu.


Pro výsadbu se z tohoto důvodu hodí americké kultivary – díky nim muchovník bývá nazýván též jako indiánská borůvka – vyšlechtěné z muchovníku olšolistého (Amelanchier alnifolia). Muchovník indiánská borůvka je velmi otužilý a nenáročný keř, rostoucí v téměř jakékoliv půdě. Muchovník je na pěstování navíc nenáročný, zapadne do užitkové i okrasné zahrady.

Bohatě kvete vonnými květy, produkuje množství. Může se též zapěstovat jako stromek. Nejvyšší hodnotou muchovníku je jeho vysoká odolnost vůči zimě a rané dozrávání plodů.


Je nádherný po celý rok. Jsme jedni z mála, kdo u nás zpracovává Muchovník - lidově zvaný indiánská borůvka (pochází ze severní Ameriky). Keř Muchovníku dorůstá i. Fazole sejte do teplé půdy. Na rozdíl od hrášku nebo zahradního bobu, které jsou velmi otužilé, fazole mají rády teplou půdu, proto se vysévají až v. Z plodů může být marmeléda nebo kompot, víno nebo ovocný koláč. Listy se suší pro přípravu čaje, který má příznivé účinky na trávicí soustavu a. Muchovník nebo také indiánská borůvka je ne příliš známým keřem který v sobě kombinuje sladké plody plné vitamínů a krasu keře vhodného i na.


Muchovník si získal popularitu hlavně kvůli modrofialovému ovoci, které je nejen chutné, ale vzhledem k obsahu vitaminů a minerálů i zdravé. V létě přinese bohatou úrodu lahodných plodů a na podzim se jeho listy neuvěřitelně vybarvují. Na jaře je obalený sněhově bílými, vonnými květy. Doporučujeme do každé zahrady.


Jedním z poměrně známých keřů, které zdobí mnohé sady a zahrady, je bezesporu muchovník. Plody má středně velké, kulaté, světle modré, s výraznou, sladkou chutí. Kvete v dubnu až červnu a dozrává v polovině července.

Borůvka má mělký kořenový systém, proto sázejte takřka zároveň s půdou. Borůvka indiánská nebo-li amelanchier je samosprašný velmi dekorativní keř dorůstající do výšky – metry. Sklizeň indiánské borůvky Amelanchier Thiessen je postupná, plody v hroznu po – bobulích, průměr 17mm, nedozrávají současně.


Kanadská borůvka a její pěstování, kamčatská borůvka, aljašská borůvka neboli indiánská borůvka. Výběr druhů borůvek je naštěstí pro zahrádkáře relativně široký. Aby úroda chutných, šťavnatých a zdravých plodů byla bohatá, základem je vhodná půda (kyselá půda o pH 5) a dobře provedená výsadba.


Začínajícím pěstitelům borůvek poradí Ing. Andrej Danek ze Slovenska. Nejvíce mu vyhovuje propustná, lehká půda. Toleruje i půdy s vysokým obsahem jílu. Tvar rostliny upravujeme řezem.


Pokud chceme borůvku indiánsku pěstovat ve formě nižšího stromu, necháme vyrůst nejsilnější kmínek a odstraníme všechny postranní výhony až do výšky m nad zemí. Vysoký vzpřímený keř nebo menší stromek s výškou 5m. Listy široce elipčité, 5-7cm dlouhé, pilovitě zoubkované, temně zelené na … 1Kč.


I proto si tento keř vysloužil pojmenování aljašská či indiánská borůvka. Muchovník – to jsou bobule plné zdraví Plody muchovníku mají mimořádně příjemnou sladkou chuť a svým vzhledem nejvíce připomínají právě borůvky – mají kulatý tvar, tmavě fialovou barvu i voskový povlak. V kontejnerech, NYNÍ k výsadbě nebo lze až na jaře!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky