úterý 25. října 2016

Pěstování mateřídoušky

Více informací o pěstování mateřídoušky naleznete v tomto článku. Mateřídouška jako bylinka nebo voňavý doplněk trávníku. Jak pěstovat mateřídoušku, výběr vhodného stanoviště a péče o bylinku. Pokud máme k dispozici propustnou sušší půdu a slunné stanoviště, nepotřebuje ani pravidelnou zálivku, spíš naopak.


Pěstování tymiánu či mateřídoušky není vůbec náročné. Hodně vody v rostlinách ředí obsah účinných silic.

Výsev je nejvhodnější založit na jaře zakoupením semen. Zpočátku, hlavně v období sucha, pohlídáme vodní režim, později tymián. Je rozšířená po celé Evropě, Asii, severní Africe a Severní Americe. Kdy je vhodná doba pro sběr a jaké blahodárné účinky má tato bylina?


Pro pěstování se můžete rozhodnout venku na zahrádce nebo i na balkoně v truhlíku, kde skvěle doplní další bylinky. Olej z mateřídoušky : V poledne nasbírané bylinky naplníme volně do láhve a zalejeme olivovým olejem, který se lisoval za studena. Olej má být na dva prsty nad bylinkami.


Necháme stát dní na slunci nebo v blízkosti kamen.

Způsoby použití mateřídoušky. Z byliny si můžete připravit koupel, ale také tinkturu, olej, bylinný polštářek. Osvědčený je čaj z mateřídoušky, kdy jedna vrchovatá čajová lžička se spaří ve ¼ litru vřelé vody a krátce se vyluhuje. Ve větším množství se přidává do rybích pokrmů.


Pojďme si tedy zopakovat zásady týkající se pěstování mateřídoušky. Jde o velmi oblíbenou rostlinu s příjemnou vůní. Již toto samo o sobě může být jeden z důvodů pěstování. Dále má však také léčivé ú. Rostlina je využívána dezinfekčními a uklidňujícími účinky. Popis a způsob pěstování mateřídoušky.


Semena mateřídoušky můžete vyset přímo na povrch půdy (nemusíte předpěstovat) a lehce je zatlačte. Vysévejte ji v březnu až dubnu. Hodí se také do skalek a na vyplnění míst mezi kameny, kdy následně vytváří barevné voňavé polštáře. Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a. Předmětem sběru je nať a list, mladé kvetoucí vrcholky od května do srpna. Nejlépe sbíráme za slunečného, teplého počasí a rychle sušíme při teplotě do 35°C.


V polostínu jsou trsy řídké a rostliny živoří. Vyžadují teplou výslunnou polohu a suchou, propustnou a poměrně chudou půdu.

Z těchto rostlinek se připravují čaje, které jsou vhodné při nachlazení a zánětu průdušek. Pokud jste žena, která má momentálně menstruaci a stresy například kvůli přípravě oslavy nebo svatby, je pro vás mateřídouška tím správným lékem, který vám uleví od bolesti a zklidní váš nervový systém. Pokud je chceme úspěšně pěstovat, musíme jim zajistit především dostatek slunce. Necháte minut louhovat, poté scedíte, přidáte med a čerstvou citronovou šťávu.


Dobrý den, moc prosím, poraďte mi - jak pěstovat mateřídoušku ze semen? Vzdálenost řádků má být, jak jsem našla, cm. Ale jak daleko od sebe semena. Není složitá na pěstování, stačí jí pěkné místo na sluníčku a trocha vláhy.


Ostatní: Je to významná léčivka. Průběžně popíjíme během celého dne po malých doušcích.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky