úterý 25. října 2016

Americké padlí angreštové

Jeho výskyt je potvrzen. Padlí postihuje téměř celou rostlinu, protože napadá nervový systém rostliny. V našich klimatických podmínkách je jeho silnější výskyt v angreštových porostech vždy důkazem, že povinná péče o porost byla zanedbána. Způsobuje ho houba Sphaerotheca morus-uvae , jejíž podhoubí uvolňuje zjara velké množství spór a ty infikují rašící pupeny angreštů. Ty postupně hnědnou a vytvářejí se na nich drobné tmavé pohlavní plodničky.


Napadené letorosty zaostávají v růstu, deformují se, někdy se vlivem vytváření adventivních pupenů i rozvětvují a často odumírají.

Je způsobena cizopasnou houbou Podosphaera mors-uvae (syn. Sphaerotheca mors-uvae ) z třídy hub vřeckovýtrusných , čeledi Erysiphaceae. Ale americké padlí napadá v poslední době také rybízy, především černý. Parazit přezimuje jako podhoubí také na nemocných listech a letorostech, z nichž se na jaře snadno šíří na zdravé mladé listy, později ještě na mladé plůdky a také na letorosty. Všude se vytváří bělavý, později šedohnědý povlak, který snižuje vybarvování a zrání plodů, poškozuje listy i letorosty.


Hlavním hostitelem je angrešt. Napadeny však mohou být také rybízy, především rybíz černý a kříženci angreštu a rybízu (’Josta’). Optimální teploty pro infekce jsou v rozmezí - 22°C.


Výskyty padlí omezuje trvale deštivé počasí, nízké nebo příliš vysoké teploty a nízká vlhkost vzduchu.

Padlí americké je poddruh, zavlečený do Evropy z Nového světa a je způsobeno houbou Sphaerotheca z čeledi Erysiphaceae. Je náchylné na povětrnostní vlivy, zejména na dlouhodobé období dešťů nebo výrazně suché léto s vysokými teplotami. Hnědé, takzvané americké padlí Podosphaera mors-uvae, je houbová choroba, která v poslední době váženě ohrožuje angrešt, a také rybíz červený, černý i bílý.


Hostitelskými rostlinami je i meruzalka zlatá, rybíz alpinský nebo rybíz skalní. Pochází z Ameriky a dnesdělá starosti pěstitelům téměř po celém světě. Padlí je choroba způsobovaná mikroskopickými houbami.


Velmi hojně je rozšířená a napadá široké spektrum pokojových, polních, skleníkových, balkónových i zahradních plodin. Existuje mnoho specifických druhů padlí, které většinou nese název podle nejčastěji poškozované rostliny. Fungicidní přípravek k ošetření jabloní proti strupovitosti a padlí , révy proti padlí , angreštu proti padlí a růží proti houbovým chorobám. Hnědé padlí angreštu ( americké padlí angreštové ) (Podosphaera mors-uvae) Příznaky: na letorostech, řapících, čepelích listů a na plodech bělavé moučnaté povlaky.


Na myceliu se na konidioforech vytvářejí konidie. Na podhoubí se vytvářejí hnědé povlaky silnostěnného sekundárního podhoubí produkují plodnice. Na vrcholcích letorostů, na řapících listů a na plodech se vytvoří zprvu bělavé, později šedohnědé houbové povlaky.


Přípravek je klasifikovaný jako zdraví škodlivý a nebezpečný pro životní prostředí. Razantně se dá omezit pouze. Americké padlí STOP Nejčastější chorobou angreštu a černého rybízu je americké padlí resp.


Bílé vatovité povlaky postupně hnědnou, listy zasychají a plody jsou nepoživatelné.

DISCUS (g) – americké padlí angreštové , skvrnitost růží. Napadá však, třeba daleko slaběji a vzácně,. Obchodní podmínky internetového obchodu se řídí níže uvedeným nákupním řádem.


Padlí se šíří zpravidla pomocí konidií, které jsou unášeny nejčastěji větrem. Do rostliny prorůstají haustoria , na povrchu se tvoří kruhovité kolonie bílé, nažloutlé až červené či hnědé barvy. Hnědé ( americké ) padlí angreštu Popis: Na letorostech, listech a plodech se vytváří bělavé moučnaté povlaky, které později hnědnou. Porosty angreštu často napadá padlí americké , které dovede zlikvidovat celou úrodu.


Pokud jsou již bobule napadené, buď vůbec nedozrají,. Zvláště dvakrát tato pravidla platí při pěstování angreštu keřového, protože v hustém keři je vyšší vlhkost, jež napomáhá rozvoji choroby. Kumulus WG postřikový fungicid ve formě vodorozpustného mikrogranulátu na ochranu proti padlí v ochraně rostlin. Listy a květní plátky jsou pokryty myceliem, které je nejprve bílé a později hnědne.


Mladé výhonky jsou zakrnělé a často vývrtkovitě zkroucené. Angrešt vyžaduje častější zálivku, ale nevyhovují mu polohy s vyšší vlhkostí vzduchu, kde bývá napadán americkým padlím angreštovým. Aplikace před květem, po.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky