úterý 25. října 2016

Gloxinie množení

Sicher durch den Winter. Besonders schön sind ihre zart behaarten Blätter und ihre dazu farbenfrohen, zwei- oder mehrfarbigen Blüten. Pro množení je důležité pravidelné mírné zavlažování a teplota kolem 20°C. Výhonky se objeví již zhruba po dnech. Od dubna do srpna rostlinku jednou týdně pravidelně přihnojujte.


Známkou toho, že rostlinka má nedostatek výživy, jsou bledé listy. Svinující listy vám mohou signalizovat, že ji trápí polední slunce. Zbavíte se jich různými postřiky. Je nutné pravidelné mírné zavlažování a teplota kolem 20°C.


První výhonky gloxinie se objevují již po dvou týdnech. Pro zakořenění potřebuje řízek vyšší vzdušnou vlhkost a teplo. Proto se osvědčilo jej zasadit buď do vlhkého písku, nebo kvalitního výsadbového substrátu a sazeničku přikrýt sklenicí. Je vidět, že kdo ten článek napsal nemá o rostlině ani páru, když tvrdí že množení rostliny je velmi náročné! Množení nemůže být jednodušší jak.


Má velké listy, které vynikají sametově hladkým povrchem a nad nimiž se. Rostlina gloxinie má velké listy, které vynikají. Hnojiva minerální pro hlíz barvy (na litrů vody trvat): 3. Zejména pěstování zimních škůdců a chorob.


Při množení semeny se semena vysévají od listopadu do února, do širokých misek naplněných listovkou (může to být i jehličnatá nebo vřesová zemina) smíšenou s pískem. Semena se sejí řídce, nezatlačují se do půdy a nezasypávají se. Miska se přikryje sklem a udržuje se při teplotě nad 22°C. Gloxinie a její pěstování. Rychlost klíčení semen je závislá na délce jejich skladování.


Hlízy jsou totiž často tak malé, že ani nepřežijí zimu. Ochrana před škůdci a chorobami: živočišnými škůdci rostlina netrpí. Při přelití zeminy nebo nedostatku zálivky opadávají listy.


Pokud jde o pestování kvetin, pak existuje nekolik způsobů: pestování hlíz a množení osiva. Takže, tady budeme vám o rozmnožování rostlin a bude se snažit, aby podrobne popsat celý algoritmus. Hlíznatá, pokojová gloxínie, dříve často nazývaná obdule pochází z teplé Brazílie. Už to nám říká mnohé o jejím pěstování.


Takto množíme botanické druhy nebo se dají koupit směsi různobarevných hybridů. Semínka jsou velmi malá a proto je vyséváme smíchaná s pískem, aby semenáčky neklíčily příliš hustě vedle sebe. Nezasypáváme zeminou, jen lehce přitlačíme.


Umístíme do skleníčku a občas přestříkneme vlažnou vodou z rozprašovače. Malé rostlinky pikýrujeme, když dosáhnou velikosti přibližně cm. Autor: Archiv ireceptar. Ideálním místem je pro ně parapet u okna.


Dáme však pozor na přímé silné sluneční záření, které by mohlo rostlinu popálit. Pokud se rozhodnete rostliny letnit a ozdobit jimi balkón, terasu či zahradu, musí stát raději v polostínu a na chráněném místě. Pro laiky nákladné, neboť od listopadu do února potřebují semenáčky uměle přisvětlovat. Pěstování z hlíz je náročnější. Hlízy musí dostatečně narůst a vyzrát, vyžadují pravidelné období klidu.


S hlízou je to složitejěší, protože když se rozpůlí a nasadí, může uhnít v mokré hlíně. Takto jsem přišla o krásnou žlutou begónku. Podle mě je lepší množit z lístků tak jako fialky.


Vypěstovala jsem si gloxinii z ulomené vetvičky, která mi zakořenila a po roce se mi takhle rozrostla. Přihnojováním má hodně nasazených poupat.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky