úterý 25. října 2016

Rostlina pupečník

Wir finden den idealen Partner durch Persönlichkeits-Passung. Phasen der Partnerlosigkeit. Daten Sie internationale Singles. Jetzt kostenlos anmelden!


Pupečník je rozšířen v tropických částech Asie a Jižní Afriky.

Roste na vlhkých, mírně zastíněných místech - okraje vodních toků a bažiny, ale i pastviny a skalnaté srázy. U nás se jedná výlučně o pěstovanou rostlinu, která vyžaduje zazimování v mírně vytápěné místnosti. Není však mrazuvzdorný, proto se pěstuje v nádobách , ať už celoročně v pokoji, nebo jako přenosná rostlina.


Velmi dobře vypadá v prostorném závěsném květináči, truhlíku či košíku, ze kterého výhony volně splývají. Vytrvalá, drobná rostlina s plazivým oddenkem dorůstající až do 2m. Pupečník pěstujeme v truhlíku nebo závěsu v létě venku, v zimě doma.


Je to bahenní rostlina, má ráda hodně vody a stinné místo. Pochází z tropických oblastí Asie, u nás se pěstuje jako nádobová rostlina, kterou je třeba chránit před mrazem.

Rychle rostoucí rostlina , rychle se adaptující, roste bez problémů i ve tvrdší vodě. Ihned po zasazení roste až k hladině, kde se rozroste. Léčivá rostlina , která vypadá v nádobě dobře coby dekorativní prvek, má především velmi blahodárné účinky na lidský organismus. V Indii tato rostlina představuje zeleninu na přípravu salátů, příloh (něco jako špenát), přidává se do polévek a pomazánek.


Má příjemnou řeřichovou chuť. Na Cejlonu z pupečníku vyrábějí i smoothie: k listů. Je známý také pod názvem Hydrocotyle asiatica, Gotu kola.


Rostlina pochází z jihovýchoní Asie, kde roste v horských bažinatých oblastech a je rozšířena. Patří mezi nejvýznamnější léčivé rostliny a již po staletí je využívána v. Pupečník asijský (Gotu Cola) je nová, velmi zajímavá léčivá rostlina. Gleichklang ist die Alternative zum Dating-Mainstream. Je to plazivá bylinná jednoletá rostlina s. Hydrocotyle ( Pupečník ): popis, kultivary, návody na pěstování a množení a prodej.


Gotu kola, neboli pupečník asijský , je rostlina , která se vyskytuje ve velmi vlhkých oblastech. Zvyšuje zvláště v mozku tok krve, což stojí za jeho silně kognitivními vlastnostmi. Léčivá rostlina, která vypadá v nádobě dobře coby dekorativní prvek, má především velmi blahodárné účinky na lidský organismus.

Gotu kola neboli pupečník asijský si můžete snadno vypěstovat doma v květináči. Zde roste jako plazivá, půdopokryvná rostlina. Nejčastěji ho můžete najít na hezky slunných místech, kde roste ve vlhčí půdě, která je bohatá na obsah živin. Jeho květy jsou malé, ale půvabné.


V paměti jsem měl uloženo, že je to popínavá rostlina , rostoucí v nejnižším patře bažinatých oblastí. Pro zjednodušení péče o ní jsem jí proto zasadil do samozavlažovacího truhlíku. Pupečník začal báječně růst a rozrůstat se pěkně do šířky i hustoty habitu. Můžete si ji pěstovat doma v květináči. Sazenice jsou k dostání v zahradnictvích.


Rostlina ale nesnáší mráz, takže je lépe pěstovat ji v přenosné nádobě. Hnojení není příliš nutné, je možné použít plné hnojivo pro pokojové rostliny jednou za čtrnáct dní. Zbyněk Mlčoch, bylinky pro všechny.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky