Druhy čekanky Kořenová čekanka čili čekanka obecná byla původně pěstovaná pro výrobu kávovin, dnes se však větší oblibě těší její četné kulturní odrůdy. Křehká čekanka osvěží jídelníček po celý rok. Zatímco venku pěstovaná čekanka je.
Většina lidí čekanku nepoužívá. Je to veliká škoda, protože právě tato plodina může velmi obohatit váš jídelníček.
Jakou půdu má čekanka ráda. Pěstování čekanky salátové. V chudých půdách získáme drobné kořeny, naopak v příliš vyhnojených půdách kořeny velké, s více vegetačními vrcholy, které nejsou také vhodné. Pro rychlení čekanky salátové jsou nejvhodnější kořeny o průměru asi cm.
Silnější odvar z čekanky se uplatňuje jako hojivý obkla neboť dokáže pomoci při ekzémech, kožních zánětech, opruzeninách. Obklad pomůže i při otocích kloubů. A dokonce šťáva z kořene čekanky je přírodním prostředkem na podporu růstu vlasů.
Syrová je výborná do salátů, dá se i vařit, napařovat nebo dusit.
Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a. Známe ji především jako příjemně chutnající a mírně nahořklou drť, nahrazující kávu v tzv. Výsev provádíme na začátku léta na slunném místě. Půda je vhodná lehká a alkalická. Poddruh čekanky obecné se jmenuje čekanka listová a pěstuje se především pro listové puky, které jsou oblíbenou zeleninou do salátů. Salátová čekanka se rychlí ve velmi tmavém prostřed í ihned zjara.
Není na tom nic složitého. Kořeny se prostě uvádějí do vegetace. Zapotřebí je kbelík se zeminou, teplota okolo stupňů Celsia a maxim. Vzdálenost řádků by měla být zhruba 30cm. Samotné kořeny sklízíme v říjnu, kdy se jim listy odříznou – 2cm od srdíčka.
Z přímého výsevu je zase pěstování jednodušší, protože nemusíme řešit žádné přesazování. Vyséváme ji koncem června na záhon ve sponu 30×cm. Je částečně mrazuvzdorná, proto na záhoně vydrží dlouho. Má význam i pro majitele malých zahrádek.
Rychlení čekanky je také snadné. Můžete tedy mít po celou zimu zásobu čerstvého salátu.
Při pěstování čekanky je velice důležitá dostatečná zálivka během celého období vegetace. Hlávkové čekanky se sklízejí po až 1dnech vegetačního vývoje. Pro pěstování hlávkové čekanky jsou vhodné všechny typy půd v dobré kondici kromě půd přehnojených. Předpěstování sadby - pelety: optimální.
Protože je pěstování čekanky poměrné náročné, není u nás běžné, ale dnes už není problém koupit čekankové puky v dobře zásobené prodejně, supermarketu, nebo na zeleninovém trhu. Z čekanky obecné ale moc užitku mít nebudete, a tak tu nastupují další poddruhy a kultivary, které se v domácnosti využijí lépe. Máme na mysli například čekanku setou, zeleninu čekanku listovou, hlávkovou, kadeřavou, bílou či salátovou.
Cikorka Jak již bylo zmíněno, cikorka je kávovinová přísada, která se již přes století vyrábí z praženého kořene čekanky.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.