čtvrtek 18. října 2018

Rakytník zpracování

Užívá se především při chorobách žaludku a střev, a to 1-lžičky denně. Jsme rodinná firma zabývající se výrobou a prodejem výrobků z rakytníku řešetlákového. Mimo rakytníku zpracováváme brusinku, borůvku a další ovoce. Základní zpracování plodů čerstvých nebo rozmražených ze zahrádky spočívá v jejich rozdrcení, a to v mixeru při malých otáčkách.


Je dvoudomý, proto je nutno pěstovat samčí i samičí rostliny. Na tři samičí rostliny stačí jeden samec.

Množstvím karotenu se dokonce rakytník vyrovná mrkvi. Rakytník obsahuje také karoten, z něhož se tvoří vitamín A. Výborné jsou marmelády a džemy. Tato směs se používá jako příloha k jídlu.


Ve většině receptů na zpracování rakytníku se uvádí tepelné zpracování , které však zničí spoustu velmi cenných látek. Přičemž kůra a trny mají protinádorovou aktivitu díky obsahu alkaloidu. Rostlina se využívá skoro celá: plo trny, kůra a olej.


Je velmi přizpůsobivý a snese téměř každé podmínky. Nevadí mu mráz, vítr, sucho, nemá.

Posbírané a neporušené plody můžeme do jejich zpracování skladovat na suchém a chladném místě. Pokud plody udržujeme ve zmrzlém stavu, uchovají se. Není totiž pouze okrasným keřem, který pravidelně vídáte na procházkách či cestách do práce.


Trny ztěžují ruční sklizeň. Větve se zralými plody můžete. Sazenice rakytník řešetlákový Elizaveta odrůda - kelímek 9x- Adavo Drsné hory, vysoká nadmořská výška a dlouhotrvající zimy.


Takové podmínky panují v horách Číny, Ruska a části Evropy, odkud původně pochází nenápadný keř zvaný rakytník. Nebývalý „boom“ používání této bylinky ovšem nastal především na konci 20. RAKYTNIK RESETLAKOVY ZPRACOVANI PLODU Sklizene plody se musi nejprve rozdrtit v mixeru pri malych otackach, nebo v odstavnovaci s rotacni planžetou.


Rozmnožování semeny je nejběžnější metoda a to hlavně z důvodu získání velkého množství rostlin v krátkém čase, z důvodu zazeleňování zdevastovaných půd a pro výsadby před zalesňováním. Výsevem semen získaných při šlechtění jsou též vypěstované nové, kvalitnější odrůdy rakytníku. Přes husté sítko propasírujte lžící rozdrcenou směs do skleničky, promíchejte s vodou a vypijte. Superpotravina rostoucí na českých zahrádkách, i velmi odolná rostlina, která vydrží i ty největší mrazy – přesně takový je rakytník. Plody rakytníku v cukru Suroviny: kg plodů rakytníku kg krystalového.


Potom stačí oklepať, rýchlo prebrať a šup naspäť do mrazničky, alebo po rozmrazení spracovať. Jak zpracovat rakytnik recepty, které budete milovat. Je trnitý, obvykle 2metry vysoký, má zeleno-stříbrné listy a oranžové bobule.


Je totiž velice nenáročný - nevadí mu ani neúrodná půda, skládky, meze. Při zpracování na sirup, džem či marmeládu je vhodné dbát na opatření, která chrání obsah vitamínů.

Půdu obohacuje o dusík a tím ji zúrodňuje. Můžete-li, zajděte do zahrady. Pokud nemáte možnost získat ho v přírodě, najdete pomoc v lékárně.


Po zmrznutí lze plody snadno sklepat do připravené nádoby a pak zpracovat na šťávu nebo pyré. V dnešní době jsou účinky rakytníku řešetlákového známé již po celém světě. Domácí zpracování plodů rakytníku pro zdraví.


Vyrábíme z nich léčivé sirupy, oleje, marmelády i kompoty. Dlouhověký rakytník je nenáročný a snadno se pěstuje na zahrádce. Byly u něj též objeveny protinádorové účinky.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky