úterý 11. září 2018

Pěstování meduňky

Na pěstování meduňky si připravíme hlinitopísčitou nebo písčitou půdu bohatou na živiny. Je vhodné její pěstování na záhoně, ale iv květináčích. V bytových podmínkách můžeme také meduňku při teplotách okolo až °C a dobrém osvětlení pěstovat celoročně a tímto způsobem ji i přirychlovat.


Jemné citrónové aroma meduňky lékařské je velice snadno prchavé, proto ji přidáváme až do hotových pokrmů. Nejvhodnější je propustný, hlínito-písčitý pěstební subs. Meduňka lékařská je vytrvalou bylinou dosahující výšky až cm.

Její lodyha má hranatý tvar. Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a. Barevným variacím meduňky pak vyhovuje více polostín (na slunku totiž vybledne). Meduňku zasaďte do půdy dobře propustné, ideálně hlinito-písčité, bohaté na živiny. Meduňka patří mezi bylinky, ze kterých si uvaříte čaj při nespavosti, stresu a vyčerpání.


Pokud ji chcete pěstovat na své zahrádce, věnujte jí péči. Máme pro vás skvělý recept na proslulé karmelitánské kapky na uklidnění nebo osvěžující domácí citronovou limonádu. Při pěstování meduňky na venkovních stanovištích, je vhodné před zimou rostlinu zateplit nahrnutím zeminy nebo listí.

Meduňku můžete pěstovat v zahradě na jednom místě několik let – dokonce i více než 30. Proto potřebuje každým rokem dodat živiny, nejlépe ve formě kompostu. Dařit se jí bude v lehčí půdě s dostatkem vápníku. Tato bylinka s vědeckým názvem Mellisa officinalis L. Vyséváme v březnu až květnu do květináče za okno. Pěstování a využití meduňky lékařské.


V květnu přesazujeme do volné půdy, ale můžeme i nadále pěstovat v květináči. Semínka klíčí – dní při teplotě 20°C. Stanoviště vybíráme slunné.


Skvěle se hodí také na balkony, kde se jí bude dařit společně s dalšími bylinkami, zejména mátou. Půda pro pěstování meduňky by měla být hlinitopísčitá nebo písčitá. Meduňka můžeme množit dělením trsů anebo výsevem semen.


Důležité je meduňce zajistit d ostatek kvalitních živin. Panna Cottu vyklopte na talíř, ozdobte jahodami s cukrem a snítkou meduňky. Aromatická a svěží máta Čerstvá a voňavá máta má široké uplatnění v teplé i studené kuchyni. Máta peprná a meduňka lékařská, dvě z nejaromatičtějších zahradních bylin, jsou na pěstování nenáročné, takže je můžeme mít celé léto po ruce.


Z meduňky využijeme mladou nať nebo jen listy.

Ty sbíráme zásadně ještě před kvetením. Sušíme ve stínu a nikdy ve vyšších teplotách. Jak na pěstování meduňky lékařské Vám poradí následující videonávod od eChaluparka. Jak pěstovat meduňku lékařskou. Odběr novinek – e-Kuchařka na Váš mail.


Pro bezplatný odběr novinek a pravidelný týdenn. Zastíní-li ji mohutnější rostlina, vytvoří slabé, řídké výhony. V jiné než dokonale drenážované půdě se jí nedaří.


Při nedostatečné zálivce docela rychle usychá, v mokru žloutne a zahnívá.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky