úterý 11. září 2018

Heřmánek pravý léčivé účinky

Heřmánkový nálev lze používat při umývání vlasů, zvláště světlých. Vlasy potom budou vzdušnější a lesklé. Pokud se heřmánkovým nálevem omývá jednou týdně obličej, kůže je pevnější, má pěknou barvu a vypadá zdravěji. V přírodě se s ním setkáme poměrně hojně, často totiž roste jako plevel v polích.


Léčivé látky heřmánku se získávají z charakteristických žluto-bílých květů, které se v tenkých vrstvách suší.

Vše víme a řekneme vám to, účinky heřmánku na webu Bylinkovo. Neboli heřmánek lékařský, je jednoletá vonná bylinka, která dorůstá do výšky až cm. Silice obsahuje zejména terpenické látky, díky kterým má heřmánek svou typickou vůni.


Přizpůsobí se různým klimatickým podmínkám, nejlépe se mu však daří v teplejších polohách, chráněných před větrem. Za všechny jmenujme alespoň modrou silici či apigenin. Navíc si jej můžete pořídit, anebo koneckonců sami. Heřmánek obsahuje různé léčivé substance.


Pelyněk pravý (latinsky artemisia absinthium) - abychom ocenili krásu rostlin, musí existovat i rostliny obyčejné, nepěkné, vedle nichž mohou ty krásné.

Kvete bílými lístky okolo žlutého květního lůžka, a to v období od června do srpna. Užívá-li se heřmánek vnitřně, tiší žaludeční nevolnosti , uvolňuje křeče a zklidňuje nervy. Napomáhá také při vředech na pokožce, neurodermitidě a slunečním úpalu. Dále podporuje hojení ran, pomůže při menstruačních obtížích a bolestech hlavy. Jeho protizánětlivý, protikřečový a protiinfekční účinek dokáže prospět celému tělu - vně i uvnitř.


Jedná se o uklidňující, protizánětlivou a dezinfekční bylinu, jenž dokáže pozitivně prospět celému tělu. Léčivé účinky heřmánku V čerstvé či sušené formě nabízí tato bylina široké spektrum využití. Jeho léčivé účinky vám přijdou vhod po celý rok. Sice nedokáže nahradit standardní naordinovanou léčbu, je však možné začít heřmánek užívat už při prvních příznacích nemoci, a tak potlačit a zmírnit její celkový průběh. Jako podpůrný prostředek tato bylinka rozhodně stojí za vyzkoušení.


Hojně se využívá v kosmetice a léčitelství , v aromaterapii i homeopatii. Jedná se o velmi oblíbenou bylinu, která je bylinou s takřka univerzálními účinky. Vydejte se na sběr heřmánku i vy, právě nyní začíná kvést. Jeho účinky byly známy již ve starém Egyptě, kde byl považován za květinu boha slunce.


Rmen rolní nemá, na rozdíl od heřmánku pravého, vyklenuté a duté lůžko středu květu. Má také více listů než heřmánek pravý. Pomáhá také při nadýmání, průjmu, křečích trávicího traktu, při střevních či žaludečních poruchách a kolikách.

Rmenec má velmi podobné léčivé účinky jako heřmánek pravý , který ale u některých jedinců vyvolává alergické reakce. Rmenec sličný však snáší i lidé, kteří kvůli zdravotním problémům heřmánek pravý nemohou užívat. Sbírají se květy 3-dní po rozkvětu, které se suší ve stínu. U nás pak patřil do seznamu posvátných bylin letního. Květy rostou v souborech, mají krásné bílé lupínky a uprostřed má žlutý úbor (střed).


Cenné látky dělají z heřmánku to pravé léčivé. Dermatologové vyzdvihují jeho léčivé účinky proti lupénce a různým druhům ekzémů. Zmírňuje následky planých neštovic nebo opruzenin. Jeho zesvětlující účinky jsou vhodné zejména pro blondýnky. Heřmámek pravý (lat.


Matricaria recutita) či také heřmánek lékařský je léčivkou z čeledi hvězdnicovitých (lat. Asteraceae) rostlin. Ačkoliv už jeho samotný vzhled je zajímavý (něžná drobná kytička) vyhledáván je především pro své mocné a léčivé účinky. Již samotný název o tom vypovídá.


Jeho synonymní název zní – heřmánek lékařský. Mnohými je označován za nejúčinnější zklidňující bylinku, což svědčí o mnohém. Proto bývá užíván nejen při zánětlivých onemocněních zažívacího traktu a dýchacích cest, ale také u onemocnění kůže, jako jsou akné a abscesy, špatně se hojící rány nebo při zánětech nehtového lůžka.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky